Pleidooi voor referendum over Rembrandtbrug

woerden • Inwonersbelangen wil een referendum over de aanleg van de Rembrandtbrug in Woerden. Die zou op 15 maart 2023 gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen gehouden kunnen worden. 

Leden van de lokale partij gingen de afgelopen dagen de straat op om het gesprek aan te gaan met bewoners over de plannen. Die vallen slecht, merkt fractievoorzitter Hendrie van Assem. "Bewoners geven aan dat het verkeer dat Woerden niet als bestemming heeft, Woerden uit moet. Met de Rembrandtbrug leggen we een extra snelweg door Woerden-West aan. Maar het verkeer blijft in Woerden. De verkeersoverlast - files, geluidsoverlast en fijnstof -  blijft bestaan."

Te duur

Ook over de hoge kosten klagen bewoners. Iets waar Van Assem zich in kan vinden. "De Rembrandtbrug is veel te duur. Woerden kan het niet betalen. Zo is er door het college al een extra krediet aangevraagd van ruim 10 miljoen euro en wordt de onroerende zaakbelasting (OZB) voor 2023 fors verhoogd."
Veel gehoord is de wens om de plannen van de Rietveldbrug met de westelijke randweg af te maken. Al in 2006 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden hiervoor. De gronden zijn reeds verworven en in het bezit van gemeente Woerden. Van Assem: "Helaas is in 2012 het eerder genomen raadsbesluit uit 2006 teruggedraaid. Als dit destijds niet gedaan was dan was deze ontsluitingsweg er al lang geweest. Voor minder dan 20 miljoen euro. En was het opknappen van de Boerendijk veel minder ingrijpend geweest. Ook waren er geen geluidswerende maatregelen voor de Hollandbaan nodig geweest. Nu is er de afgelopen jaren probleem op probleem gestapeld."

Drie opties

Inwonersbelangen wil de plannen op 15 maart volgend jaar via een referendum voorleggen aan de inwoners. Die zouden drie opties voorgeschoteld moeten krijgen: aanleg van de Rembrandtbrug, aanleg van de Rietveldbrug met westelijke randweg of helemaal geen extra brug.