Afbeelding

Woerden denkt aan tussenvoorziening

woerden • Woerden onderzoekt de mogelijkheid om een tussenvoorziening voor statushouders op te zetten. Zij wonen hier tot er voor hen een passende woning in de gemeente beschikbaar is.  

Net als veel andere gemeenten in Nederland kampt ook Woerden met een tekort aan woonruimte. Een tussenvoorziening kan volgens het college op korte termijn een oplossing bieden. Het maakt een meer geleidelijke verdeling van huurwoningen mogelijk. Bovendien is de kans dat de gemeente haar taakstelling voor 2023 haalt een stuk groter. Woerden moet in de eerste helft van volgend jaar 64 statushouders huisvesten.   

Betere integratie

Een tussenvoorziening biedt ook een maatschappelijk voordeel. Statushouders kunnen sneller deelnemen aan (vrijwilligers)werk en het volgen van onderwijs. Dit zorgt op de lange termijn voor een betere integratie in de Woerdense samenleving. Tevens ontlast een tussenvoorziening de landelijke asielcentra. Door de hoge instroom van asielzoekers zitten die momenteel bomvol. Statushouders kunnen de asielcentra nu vaak niet verlaten, omdat er geen beschikbare woningen voor hen zijn.

Woerden gaat de plannen voor een tussenvoorziening de komende tijd verder uitwerken. Het college kijkt of er eventueel kan worden samengewerkt met de gemeente Montfoort. Begin 2023 zal de gemeenteraad een voorstel ontvangen. Dan moet duidelijk zijn hoe groot de tussenvoorziening gaat worden, wie er gebruik van kunnen maken en hoe de gemeente de bouw gaan financieren. Woerden werkt ook aan oplossingen voor de langere termijn. Een van die oplossingen is een gemengde woonvorm: een gebouw met wooneenheden voor zowel jongeren, starters, spoedzoekers als statushouders. De nieuw te ontwikkelen wijk Snellerpoort is in beeld als mogelijke locatie. De raad wordt hierover naar verwachting eind 2022 over geïnformeerd.