• De drie daders van de oplichting.
• De drie daders van de oplichting. Foto: Politie Midden-Nederland

Man (81) voor ruim 24 duizend euro opgelicht

woerden • Een 81-jarige inwoner van Woerden is ruim 24 duizend euro kwijtgeraakt door een babbeltruc. 

De man wordt op 11 oktober gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Die vertelt dat er verdachte transacties zijn vastgesteld op de bankrekening van het slachtoffer. Om inzicht te krijgen in de bankgegevens moet de man een app downloaden op zijn telefoon. 

Via de app ontdekt de oplichter dat de Woerdenaar kort daarvoor 10 duidend euro heeft gepind. Geld dat in twee enveloppen in zijn huis ligt. “Ik wilde dat geld aan mijn kleinkinderen geven voor de kerstdagen”, vertelt het slachtoffer in een uitzending van Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht.

Koerier

De bankmedewerker geeft aan dat hij een koerier langs stuurt om de pinpas op te halen, zodat deze geblokkeerd kan worden. Ook is het handig dat het slachtoffer zijn telefoon meegeeft, om zogenaamde virussen eraf te halen. De koerier neemt ook meteen de twee enveloppen mee. Dan kan het bedrag weer veilig op de rekening worden gestort.

De daders halen bij een betaalautomaat in Woerden een groot bedrag van de rekening. En diezelfde avond gaan ze uitgebreid shoppen bij de Bijenkorf in Amsterdam. Tijdens het passen van dure jassen worden de drie mannen door beveiligingscamera’s vastgelegd. Ze rekenen de jassen af met de bankpas van de man. Die is aan het eind van de dag ruim 24 duizend euro kwijt.

Wie meer weet of de daders herkent van de beelden, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via: 0800-6070 of 0800-7000 (anoniem).

q  www.rtvutrecht.nl/bureau-hengeveld