• Het Tiny Forest bij de Franciscusschool in Woerden.
• Het Tiny Forest bij de Franciscusschool in Woerden. Foto: gemeente woerden

Tiny Forest bij school bestaat een jaar

woerden • Het is vrijdag precies een jaar geleden dat leerlingen van de Franciscusschool in Woerden een Tiny Forest hebben aangeplant. De bomen zijn in twaalf maanden tijd gegroeid van 80 centimeter naar ruim 1,5 meter. 

Het Tiny Forest, ter grootte van een tennisbaan, is een initiatief van de school, IVN Natuureducatie en de gemeente Woerden. Dit dichtbegroeide bos is niet alleen een prettige plek voor vogels, vlinders, wilde bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. 

Bij het informatiebord zijn een aantal boomstammen geplaatst waar kinderen meer leren over de Nederlandse natuur. De leerkrachten van de Franciscusschool hebben in september een workshop gevolgd, zodat zij de leerlingen alles kunnen vertellen over het bos en de natuur. Daarnaast is het een leuke plek voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten.

Hittestress

Op zo’n 170 plekken in Nederland is een Tiny Forest aangelegd. IVN Natuureducatie deed onderzoek naar de ontwikkeling van de bossen en hieruit blijkt dat ze een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen droogte en hittestress. De temperatuur in een Tiny Forest kan in de zomer zomaar 20 graden lager kan zijn dan de temperatuur op straat. Daarnaast verbetert een Tiny Forest de luchtkwaliteit en vangt het regenwater op.

Ook is een Tiny Forest een goede schuilplaats voor verschillende insecten en dieren. Per Tiny Forest worden er gemiddeld 270 verschillende planten en dieren waargenomen. Nog een voordeel is dat een bos een positief effect heeft op de gezondheid. Meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.