Gemeente Woerden deelt 200 bomen uit aan inwoners

woerden • De gemeente Woerden en TreeMark hebben woensdag, op Nationale Boomfeestdag, 200 bomen uitgedeeld aan inwoners. Met de bomen kunnen zij hun tuin vergroenen en daarmee aantrekkelijker maken voor vlinders en bijen. 

De gemeente zelf gaat deze winter 415 nieuwe bomen planten, waarbij wordt ingezet op meer diversiteit. Dat is belangrijk om te voorkomen dat ziekten toeslaan bij één bepaalde bomensoort. Dit kan tot grote verliezen leiden. Het gaat om 119 boomsoorten van 48 verschillende geslachten. De meest voorkomende boomsoorten zijn de iep, de populier, de pruim en de linde. De keuze voor deze boomsoorten is niet alleen gemaakt door de gemeente en TreeMark, maar ook inwoners en belangenorganisaties hebben meegedacht.

Slechte conditie

De gemeente Woerden telt ruim 30.000 bomen. Daarvan moeten er 35 vervangen worden omdat zij in te slechte conditie zijn. In 28 van de 35 gevallen wordt op exact dezelfde plek een nieuwe boom geplant. Op zeven plaatsen is herplant niet mogelijk en wordt de boom op een iets andere plek geplant. Bijvoorbeeld verder van de stoep af, zodat de boom meer ruimte heeft om te groeien.