• De plek waar de Rembrandtbrug moet komen. Achter de bebouwing loopt de Oude Rijn.
• De plek waar de Rembrandtbrug moet komen. Achter de bebouwing loopt de Oude Rijn. Foto: archief

Besluit over extra geld aanleg Rembrandtbrug uitgesteld

Algemeen

WOERDEN • Het besluit om 10 miljoen extra uit te trekken voor de bouw van de Rembrandtbrug is uitgesteld. De gemeenteraad wil eerst antwoord op vragen over de zorgen die er leven bij ondernemers op Barwoutswaarder.

Door de aanleg van een weg dwars over het bedrijventerrein zouden veel bedrijven hinder ondervinden en financiële schade leiden. Zo moet het kantoor van Twin Sport, een bedrijf in sportartikelen, deels wijken om ruimte te maken voor de weg. Ook raakt het bedrijf tussen de 20 en 25 parkeerplaatsen kwijt en verdwijnt er een belangrijke inrit voor vrachtwagens. Die moeten straks via de Touwslagersweg het bedrijventerrein op- en afrijden. “Dat wordt een drama”, voorspelde Martin van Nieuwkerk donderdag tijdens een politieke avond. “Die weg is namelijk te smal waardoor vrachtwagens elkaar niet kunnen passeren. Bovendien loopt -ie weg dood. Keren kun je er dus ook niet.”

Oplossing
Er worden gesprekken gevoerd met de gemeente, maar die hebben nog niets opgeleverd. Van Nieuwkerk stelde de aanwezige raads- en commissieleden dan ook voor het plan voor aanleg van de Rembrandtbrug uit te stellen, “tot er een oplossing is voor alle gedupeerde ondernemers.” Patrick van der Hoeven van het gelijknamige transportbedrijf is er daar ook één van. Hij verkeert in grote onzekerheid. De weg loopt over drie van zijn vier locaties op het bedrijventerrein. “Aanleg kan het einde van zijn bedrijf betekenen”, verduidelijkte Sjaak de Koning die namen de ondernemer het woord voerde. “En dan verliezen 120 mensen hun baan.”

Om ruimte te maken zou zijn - of een ander - bedrijf uitgeplaatst kunnen worden naar het aan te leggen bedrijventerrein langs de Burgemeester van Zwietenweg. Dat lijkt geen optie voor de gemeente. De Koning: “Dan zal je de ondernemer volledig schadeloos moeten stellen, maar dat wil Van der Hoeven niet. Hij wil verder met zijn bedrijf.”   

Bezwaren
Bij de gemeente kwamen de afgelopen weken tientallen bezwaren binnen tegen aanleg van de Rembrandtbrug. Die gaat aanzienlijk meer kosten: 31 miljoen in plaats van 21 miljoen. De raad zou donderdag (vandaag) een besluit nemen over deze verhoging van het krediet, maar dat is drie weken uitgesteld. Wethouder Arjan Noorthoek heeft meer tijd nodig heeft om alle vragen te beantwoorden.

De gemeente Woerden ziet de Rembrandtbrug nog altijd als dé oplossing om de verkeersdrukte in Woerden-West terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal auto’s op de wegen met respectievelijk 23 procent (Rembrandtlaan), 40 procent (Boerendijk) en Hoge Rijndijk (50 procent) afneemt. Daar tegenover staat dat het verkeersaanbod op de Hollandbaan met 23 procent toeneemt.

Als Woerden ervoor kiest om de Rietveldbrug aan te leggen, is het verkeerseffect veel minder groot. De kosten zijn met 22 miljoen wel aanzienlijk lager. Zowel de Rietveldbrug als de Rembrandtbrug zouden in de toekomst verbonden kunnen worden met een nog aan te leggen randweg. Niets doen is ook een optie, maar dat kost Woerden zo’n 6 miljoen euro.

Referendum
Als het aan de oppositiepartij Inwonersbelangen ligt, komt er een referendum over de Rembrandtbrug. Die zou gelijktijdig moeten worden gehouden met de Provinciale Statenverkiezingen. Probleem is dat de gemeente geen referendumverordening heeft. “Zo lang die er niet is, is een referendum in Woerden over welk onderwerp dan ook wettelijk gezien niet mogelijk”, laat een woordvoerder weten. “Invoering van deze verordening is een tijdrovende procedure waardoor het uitdagend zou worden om dit voor 15 maart 2023 (dag waarop de verkiezingen worden gehouden, red.) in orde te krijgen.”

Fractievoorzitter Hendrie van Assem van Inwonersbelangen is positiever gestemd en denkt dat de verordening snel ingevoerd kan worden. “Als ik deze maand een initiatiefvoorstel indien, moet het lukken.”