Windturbines in Reijerscop of Barwoutswaarder? Raad is aan zet

woerden • Komen er windturbines in Barwoutswaarder of Reijerscop? Die laatste is het meest geschikt, zo concludeert het college na onderzoek. Het is aan de raad om een keuze te maken. 

Uit een gebiedsvergelijking blijkt dat Reijerscop op zes van de elf criteria beter scoort dan Barwoutswaarder. Een belangrijk verschil tussen de beide gebieden is de afstand tot woningen. In Reijerscop is meer ruimte beschikbaar. Dat maakt dat windturbines daar op een grotere afstand van woningen kunnen staan dan in Barwoutswaarder. Ook het aantal woningen in de nabijheid van de mogelijke windlocaties is in Reijerscop aanzienlijk lager dan in Barwoutswaarder.
Bewoners van de twee gebieden zijn niet betrokken bij de gebiedsvergelijking. 'Inwoners kunnen daar terecht teleurgesteld in zijn', schrijft het college in het raadsvoorstel dat volgende week donderdag wordt besproken. Hun inbreng kan wel worden meegenomen nadat er door de raad een keuze is gemaakt. Als die raad ervoor kiest om alsnog een participatietraject te starten, stelt het college voor 'zeer terughoudend' te zijn met het vragen welk gebied de voorkeur heeft. 'Dit nodigt uit tot het wijzen naar elkaar vanuit beide gebieden, met alle bijkomende spanningen van dien.'

De gebiedsvergelijking verder onderzoeken is een mogelijkheid, maar niet aan te raden. Het college noemt het namelijk 'zeer onwaarschijnlijk' dat het gaat leiden tot een andere gebiedskeuze voor windenergie. Bovendien levert het een vertraging van het windproject op van 6 tot 9 maanden. Over het aantal windturbines moet de raad eveneens een knoop doorhakken. In Reijerscop is plek voor drie turbines met een tiphoogte (hoogte van de mast plus de wieklengte) van 240 meter of vijf turbines van 180 meter. Barwoutswaarder kan met drie windtubines voldoen aan de opgave van 44 GWh. 

Een belangrijke kostenpost bij de realisatie van een windmolenpark is de aanleg van een elektriciteitskabel naar een aansluitstation. De aanleg van zo'n kabel kost naar schatting 1 miljoen euro per kilometer. Een windpark is Reijerscop zou kunnen worden aangesloten op het aansluitstation Oudenrijn op ongeveer 5 kilometer afstand. Het dichtstbijzijnde aansluitstation voor Barwoutswaarder ligt in Breukelen, op zo'n 10 kilometer afstand. Vanwege de druk op het elektriciteitsnet kunnen er op dit moment sowieso geen nieuwe windparken worden aangesloten. In Reijerscop zouden de wieken van de turbines stil staan. Een windpark bij Barwoutswaarder zou mogelijk nog wel aangesloten kunnen worden. Netbeheerder Tennet verwacht dat in 2027-2029 de netcapaciteit weer voldoende is om alle nieuwe windparken aan te sluiten.