• Oversteekplaats aan de Polanerbaan ter hoogte van het St. Antonius Ziekenhuis.
• Oversteekplaats aan de Polanerbaan ter hoogte van het St. Antonius Ziekenhuis. Foto: Floris Bakker

'Oversteek Polanerbaan is onveilig'

woerden • Bij de gemeente kwamen de afgelopen jaren regelmatig klachten binnen over de oversteekplaats ter hoogte van het St. Antonius Ziekenhuis. Telkens weer kregen klagers te horen dat de weg belangrijk is voor de doorstroming van het verkeer. ‘Het zal wel’, schrijft de medewerker enigszins gefrustreerd in een brief aan college en gemeenteraad. ‘Maar ook voetgangers zijn verkeersdeelnemers en hebben recht op bescherming.’

Minder goed ter been

Er is gedurende de dag veel voetgangersverkeer tussen het ziekenhuis en het Daan Theeuwes Centrum, een revalidatiecentrum voor jongeren met ernstig hersenletsel. De medewerker maakt meerdere keren per dag de oversteek met revalidanten. Die zijn vaak minder goed ter been, hebben problemen met zien (missen een deel van hun gezichtsveld) of kunnen afstanden en snelheden minder goed inschatten.

‘Wat de situatie extra wrang maakt is dat veel van onze revalidanten revalideren nadat zij hun hersenbeschadiging hebben opgelopen bij een verkeersongeval. Dat moet je niet een tweede keer willen laten gebeuren.’ Om hun veiligheid te vergroten dragen de revalidanten in de wintermaanden reflecterende vestjes en loopt er altijd iemand mee. ‘Het gaat echter om jongvolwassen mensen die proberen hun zelfstandigheid weer te hervinden en niet afhankelijk willen zijn van een begeleider voor een veilige oversteek.’ 

112-fotograaf Justin Egberts maakte meermaals foto's van ongelukken die op of nabij de oversteekplaats plaatsvonden. Meestal ging het om kop-staartbotsingen, waarbij het ene voertuig achterop het andere voertuig was gereden. Eén keer, eind 2020, raakte een voetganger ernstig gewond nadat die was geschept. Naast dat het zebrapad beter zichtbaar moet worden, denkt Egberts dat snelheidsremmende maatregelen nodig zijn om het oversteken veiliger te maken.   

Bosjes

De medewerker doet in de brief al enkele suggesties, zoals het aanbrengen van een lichtstrook om het zebrapad te verlichten. Ook zouden de bosjes tien meter voor en tien meter na het zebrapad verwijderd moeten worden. ’Zo zien automobilisten de voetganger in de volle lengte en wordt deze herkend aan de loopbeweging.’ Als niets helpt zouden er stoplichten of drempels moeten komen. 

D66 is bezorgd over de veiligheidssituatie bij de oversteekplaats en heeft schriftelijke vragen ingediend. Raadslid Tom Boersma is van mening dat maatregelen op korte termijn nodig zijn om de oversteek voor voetgangers en fietsers veiliger te maken. 

In de ogen van de gemeente Woerden is de oversteekplaats niet onveilig. "Wel hebben we meldingen ontvangen over dat voetgangers die over willen steken niet altijd gezien worden door automobilisten (of automobilisten stoppen niet voor overstekende voetgangers). Daarom gaan we op korte termijn samen met medewerkers van het Daan Theeuwes Centrum ter plaatse kijken", verklaart een woordvoerder. 

Zicht

Er liggen (nog) geen concrete plannen om de oversteekplaats veiliger te maken. Wel wordt nagedacht over het vergroten van het zicht op voetgangers. "Daarvoor wachten we in ieder geval de afspraak met het Daan Theeuwes Centrum af en hetgeen door hen wordt genoemd." Drie jaar geleden kwamen er ook meldingen binnen bij de gemeente over de oversteekplaats. "Destijds is onder andere in overleg met het Daan Theeuwes Centrum een mast boven het zebrapad geplaatst waar de verkeersdeelnemers op de Polanerbaan met knipperlichten worden geattendeerd op overstekende voetgangers."

De medewerker vindt dat de situatie al veel te lang duurt, "en dat verwijt ik de gemeente Woerden. Er is al veel over geklaagd vanuit verschillende belanghebbenden, maar zolang de gemeente hier niets aan doet, verandert er niets aan de onveiligheid en zal het voor gebruikers van het zebrapad een wekelijks terugkerend ongenoegen blijven.'