Verander de vuurwerktraditie

Vuurwerk staat steeds meer ter discussie: mensen raken ernstig gewond, hulpverleners en politie worden aangevallen en er is veel materiële schade. Volgens sommigen helpt een vuurwerkverbod, anderen zeggen dat deze uitwassen op een andere manier aangepakt moeten worden. In de discussie is veel minder aandacht voor andere vormen van overlast, zoals lawaai, stress en milieuvervuiling. Deze klinken minder ernstig, maar treffen veel meer mensen en dieren dan de eerder genoemde uitwassen.

In Woerden zijn bij het meldpunt vuurwerkoverlast (een burgerinitiatief) de afgelopen jaren honderden meldingen binnengekomen. De resultaten van het nieuwe gemeentelijke meldpunt dit jaar zijn nog niet bekend. Het is al wel duidelijk dat ook dit jaar in de aanloop naar de jaarwisseling veel overlast is veroorzaakt. Mensen schrikken door plotselinge harde knallen. Nachtrust wordt verstoord. Huisdieren durven niet meer naar buiten. Vogels en andere dieren worden opgeschrikt.

Op oudejaarsdag ging het helemaal los, en vanaf 18.00 uur was het letterlijk geen minuut meer stil. Urenlang hard geknal, dat zorgt voor veel stress. Vuurwerk dat in de straat afgestoken wordt klinkt binnen zó hard dat je de TV niet meer kunt verstaan.

Dit heeft niets meer met het vieren van Nieuwjaar te maken – dit is knallen om het knallen. Waarom zou deze overlast toegestaan moeten worden? Het is tijd om de traditie te veranderen. Terug naar waar het om gaat: een gezellig feest. Vuurwerk afsteken vóór middernacht hoort daar niet bij. Laten we weer rekening houden met elkaar.

Ton Rullmann, Woerden


Druk jaar voor gidsen Het Gilde

woerden • De gidsen van Het Gilde Woerden kijken terug op een druk 2022. Het aantal historische stadswandelingen, torenbeklimmingen, molenbezoeken en rondvaarten lag weer op het niveau van vóór de corona-epidemie. In het jubileumjaar Woerden 650 jaar stad werd een nieuw programmaonderdeel toegevoegd aan de activiteiten: de 'Verhalenroute'. Dat bleek een succes. Ook de gerestaureerde begraafplaats op de Hogewal kon rekenen op veel belangstelling. In totaal hebben ruim 4.800 personen deelgenomen aan één van de programma’s van Het Gilde. Dat is bijna gelijk aan het aantal van het jaar 2019. Bij Het Gilde zijn ruim twintig actieve gidsen aangesloten die met hun groene outfit inmiddels een bekend fenomeen zijn geworden in het straatbeeld van Woerden.