• Huidige politiekantoor in Woerden.
• Huidige politiekantoor in Woerden. Foto: archief

CDA: Wel of geen nieuw politiekantoor?

woerden • Het CDA in Woerden wil weten of er nog een nieuw politiekantoor tegen het gemeentekantoor wordt aangebouwd. 

In januari 2021 stelde de gemeenteraad een krediet van 7,8 miljoen euro beschikbaar om een vertrek van de politie uit Woerden te voorkomen. Nu bijna twee jaar later is nog niet duidelijk of de politie akkoord is. Het huidige politiekantoor aan de Houttuinlaan voldoet niet meer. De zoektocht naar een nieuwe geschikte locatie was niet eenvoudig. Uiteindelijk bleek de bouw van een nieuw kantoor tegen het gemeentehuis de enige goede optie. Voor de nieuwbouw is door de gemeente 7,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Die blijft eigenaar van het pand. Met de politie is een huurcontract met een looptijd van 20 jaar overeengekomen. De investering wordt terugverdiend door de huurinkomsten. Een constructie waar de gemeenteraad op 28 januari 2021 mee in heeft gestemd. 

Veel voordelen

"Met dat besluit van de gemeenteraad waren wij als CDA Woerden in januari 2021 heel blij mee en nu nog steeds", aldus raadslid Rumo van Aalst. "Een politiekantoor in Woerden tegen het gemeentehuis aangebouwd heeft veel voordelen voor Woerden en haar inwoners. Politiezorg nabij, korte aanrijtijden, de mogelijkheid van digitale aangifte via de gemeentebalie, gemakkelijker contact zonder reistijd tussen onze boa's, toezichthouders en medewerkers openbare orde en veiligheid van de gemeente met de medewerkers van de politie. Verder is er door het opleidingscentrum in het nieuwe politiekantoor ook meer blauw in het Woerdense straatbeeld te zien. En naar de mening van het CDA staat tegenover die voordelen ook een goed vastgoedverhaal."

Sinds het besluit van de gemeenteraad is het echter stil rondom de realisatie van het nieuwe politiekantoor. Een getekend (huur)contract met de politie is er nog niet. Van Aalst: "Nu bijna twee jaar later willen wij een antwoord op de hamvraag of het allemaal nog wel doorgaat." Tijdens de begrotingscommissie is die vraag nog eens gesteld. Toen gaf wethouder Ad de Regt aan dat een akkoord binnen de politie nog een paar weken op zich zou laten wachten. "Maar nu is die duidelijkheid er nog steeds niet", aldus Van Aalst. "Daarom willen wij nu van burgemeester en wethouders weten hoe de vlag erbij hangt. En ook een antwoord op de vraag wat zij gaan doen als witte rook van de kant van de politie uitblijft."

Burgemeester Victor Molkenboer laat via Twitter weten dat er wordt gewerkt aan een definitief ontwerp. "In januari volgt een raadsinformatiebrief.”