• Burgemeester Victor Molkenboer met de 'nieuwjaarsduikfakkel'.
• Burgemeester Victor Molkenboer met de 'nieuwjaarsduikfakkel'. Foto: Paul van den Dungen

‘Langste Aanloop' door Harmelen en Woerden

woerden • Hardlopers van Runners Club Woerden, twee jeugdleden van Clytoneus en burgemeester Victor Molkenboer trotseerden op oudejaarsdag de regen en wind om een deel van etappe 16 van de de Unox-estafette ‘Langste Aanloop Nieuwjaarsduik’ te lopen. 

Op de Kasteellaan in Harmelen, de plek waar ongeveer de gemeentegrens ligt tussen Utrecht en Woerden, nam de burgemeester rond 12.00 uur de ‘nieuwjaarsduikfakkel’ over van hardlopers van Runners Club Woerden die waren gestart op het Jaarbeursplein in Utrecht. 

Breeveld

Samen met Wietske (10 jaar, Clytoneus) en haar zusje Maartje (9 jaar, Clytoneus) liep Molkenboer de eerste 2,8 kilometer van etappe 16 tot aan begin van Breeveld. Daar gaf hij de ‘fakkel’ door aan Julia Jonkeren (14 jaar, Clytoneus) en Nanette Mostert (Runners Club Woerden). Zij liepen de resterende 6,6 kilometer tot aan Barwoutswaarder 1 waar de gemeentegrens Woerden/Bodegraven ligt. Daar stonden nieuwe lopers klaar voor route 17 naar Bodegraven. 

De Langste Aanloop eindigde op nieuwjaarsdag in Scheveningen waar de nieuwjaarsduik plaatsvond. Vanwege corona kon het traditionele evenement twee keer niet doorgaan. Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland besloot het om die reden dit jaar net even anders te doen en kwam met De Langste Aanloop. Die startte niet op nieuwjaarsdag op het strand van Scheveningen, maar twee dagen eerder in Winterswijk. Vele tientallen enthousiastelingen begonnen twee dagen eerder met een gigantische aanloop van 226 kilometer: van de Duitse grens in een rechte lijn naar de Noordzee.