Columnist Junior Brandenburg.
Columnist Junior Brandenburg. Foto: Willem Jan Ritman

Column Junior Brandenburg: Vernieuwen

Algemeen

Zo, met goede voornemens en vernieuwingszin zijn wij het nieuwe jaar ingedoken. Een manier om onszelf frisse moed te geven. Al is het verder niet heel fris. Iets dat voor onze portemonnees wel lekker is met het oog op energieproblematiek en gasprijzen. Maar voor de natuur ligt dat wellicht een beetje anders.

Een paar jaar terug waren wij nog verrast met zonnige februari’s van een graadje of 16. Maar nog geen vijf jaar verder en we hebben zonnige januari’s met een graadje of 16. Terwijl wintersporters wanhopig speuren naar een vlokje sneeuw en zich onderwijl breuken vallend op ijspistes naar beneden storten, begint er toch wel iets te knagen.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw weten wij dat wij van invloed zijn en dat wij iets aan klimaatverandering kunnen doen. Echter is er tot op de dag van vandaag een combinatie van uitstelexcuusfactoren. Onder andere de stand van de techniek, vooral doelen stellen ver in de toekomst, gebrek aan (politieke) wil en ‘ik wacht even tot de ander actie onderneemt’.

Maar de aangename temperaturen in de eerste week van januari, gevolgd op een jaar van droogte, extreme weerswisselingen en weerrecords, willen ons wellicht toch iets duidelijk maken. Ik hoop van harte dat het niet de boodschap ‘jammer joh’ is. De mededeling; Helaas, jullie hebben de kans gehad, maar hebben hem voorbij laten gaan. Jullie tijd zit er op.

Ondanks dat het niet uit te sluiten is dat het daadwerkelijk te laat is nu onze poolen vrolijk doorsmelten, Siberië ontdooid is, Groenland groen wordt en de natuur gaar stooft, was er positief nieuws. 

In de jaren tachtig hadden wij last van een voor huidige generaties onbekend fenomeen van zure regen. En wij bleken van de ozonlaag een gatenkaas te maken dankzij overmatig gebruik van onder andere haarlak. Beide waren een bedreiging van jewelste want zonder bomen geen zuurstof en zonder ozonlaag geen leven op aarde mogelijk.

Nu veertig jaar later worden bomen niet meer bedreigd door zure regen, maar nog louter door illegale kap en extreme bosbranden. En wat blijkt, dankzij kordaat ingrijpen is de ozonlaag zich aan het vernieuwen. De verwachting is dat hij over minder dan 20 jaar volledig hersteld zal zijn. 

We kunnen het dus wel degelijk, dus laten we snel onszelf vernieuwen met betere goede voornemens voordat de natuur zichzelf zal moeten gaan vernieuwen. Een proces waar zij ons helaas niet bij nodig heeft.