Oversteek Polanerbaan

Toevallig zag ik een knul met reflecterend vest pas oversteken, trage bedachtzame gang. Omdat mijn kleinzoon ook in het Daan Theeuwes Centrum heeft gerevalideerd schoot ik even vol. Mijn kleinzoon dachten we kwijt te zijn nadat hij een paar jaar terug werd aangereden met het oversteken van de Utrechtsestraatweg. Toch tegen alle verwachtingen in, kwam hij uit coma en moest alles wat een baby leert, ook op zijn negentiende weer leren. Het Daan Theeuwes Centrum was daarbij van ongelooflijk groot belang. Het geduld, de zorg en de liefde voor de patiënt maakte hem weer tot wat hij nu is: een mens met een handicap, maar acceptabel leven. Naast de hulp daar heeft hij zelf een ongelooflijke, haast boven menselijke inspanning moeten leveren. Ik bewonder hem en hou zielsveel van die kerel, nu net 22 geworden. 

Ja, dan zie ik iemand daar oversteken die ook die inspanning moet leveren, moet vechten om weer zoveel mogelijk een menswaardig bestaan op te bouwen. Dan schiet ik vol. Die mensen zijn nog bezig met het concentreren op elke stap, dus mogelijk minder allert daar. Ook word ik boos op een gemeente die geen besef heeft wie de mensen zijn die daar moeten oversteken, dat ze al op wonderbaarlijke wijze een eerder ongeluk of ziekte overleefden. 

Voor een paar rot centen kunnen ze het daar aanmerkelijk veiliger maken. Een goede verlichting is al het eerste, maar ook een stoplicht. De zebra regelmatig schilderen, opvallender maken, het bord erboven leidt eerder af dan dat het er aandacht op vestigt. Doe dat lager, aan de zijkanten. Camera's die letten op het gedrag van bestuurders. Een versmalling remt ook af. De doorstroming zal er nauwelijks door belemmerd worden. En zelfs als dat wel zo was, een goed moment om even stil te staan bij wat daar wordt bereikt, wat er door velen is bereikt en met wat voor moed, wanhoop en frustraties daar is gevochten om weer zo ver te komen dat ze die oversteek kunnen maken. 

Gemeente, verantwoordelijke wethouder, raadsleden, verdiep je eens in dit medisch centrum, maak het zo dat Woerden hier trots op is dit binnen haar gemeente te hebben. Maak het veilig voor hen die de veiligheid extra nodig hebben. Ik zou hier weleens een reactie op willen zien vanuit mensen die actief zijn in de politiek.

Emiel Mostert - Woerden