• De FC Utrecht supportersbus vertrekt vanaf café Victoria naar Utrecht voor de wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord.
• De FC Utrecht supportersbus vertrekt vanaf café Victoria naar Utrecht voor de wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord. Foto: Paul van den Dungen

Met supportersbus naar Galgenwaard

woerden • Het is zondagmorgen negen uur als de eerste supporters café Victoria binnen druppelen. Erik Thuis, uitbater en eigenaar van het café aan de Stationsweg, heeft maar twee uurtjes slaap genoten maar is present om zijn gasten te ontvangen. Vandaag zal een touringcar van de firma Pauw vanuit Woerden de reis naar Utrecht verzorgen waar FC Utrecht in de Galgenwaard het om 12.15 uur tegen Feyenoord op gaat nemen.
Het is de eerste keer dat de club uit de Domstad een bus beschikbaar stelt voor haar supporters in Woerden om de thuiswedstrijden te kunnen bezoeken. “Vroeger hebben we zoiets ook al eens gedaan, maar dat was op eigen initiatief”, vertelt Erik Thuis. “Nu is het FC Utrecht die dit organiseert. Ik heb op dit moment zo’n 50 betaalde aanmeldingen, dus dat is een mooie opkomst. In Woerden zitten 200 seizoenkaarthouders. Iedereen die wil kan zich tegen betaling van een tientje voor de busrit aanmelden. Je hoeft dus niet meer in overvolle treinen te zitten of je scheel te betalen aan parkeerkosten. De bus stopt bij Stadion Galgenwaard en na de wedstrijd wordt je weer keurig naar Woerden teruggebracht.” Terwijl het café tegen tienen al aardig vol begint te lopen - soms met nog wat minder uitgeslapen hoofden - volgen de eerste bestellingen voor bier, cola, uitsmijters met ham, bacon of anderszins. “Je moet wel een bodempje leggen”, zegt één van de supporters, “want anders neemt het bier het straks van je over.” Over en weer klinken de te verwachten uitslagen, waarbij 2-1 en 3-1 in de meerderheid zijn. Er is een man die zijn 86-jarige schoonvader heeft meegenomen. Getooid met pet en FC Utrecht sjaal neemt hij vooraan plaats in de gearriveerde bus. Een mooie manier om op deze manier uit en thuis te komen, zonder allerlei vervoersperikelen.

In Utrecht is het na 3 minuten al 1-0 door een doelpunt van Jens Toornstra, de oud-Feyenoorder die daarmee zijn oude club op achterstand zet. Na de rust wordt er in de 90e minuut opnieuw gescoord, maar nu door Alireza Jahanbakhsh die daarmee de stand op een 1-1 gelijkspel zet. Een uur na de wedstrijd keert de bus weer naar Woerden terug, met al dan niet tevreden supporters. In ieder geval nog even tijd voor een afzakkertje.

Paul van den Dungen