• Na twee jaar corona was er weer een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Woerden.
• Na twee jaar corona was er weer een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Woerden. Foto: Paul van den Dungen

'Blijven werken aan gemeenschappelijkheid'

woerden • Na twee jaar corona kon de gemeente Woerden maandagavond weer een nieuwjaarsreceptie houden. Die vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. 

"Wat heerlijk om weer samen te kunnen zijn om het nieuwe jaar in te luiden", begon burgemeester Victor Molkenboer zijn nieuwjaarstoespraak. "Het was een periode die we allemaal niet snel zullen vergeten. Niet in de laatste plaats doordat vele dierbaren in deze periode aan covid zijn overleden en velen nog steeds met de gevolgen ervan te maken hebben." 

Hij sprak over de sociale gevolgen van de coronaepidemie. "Niet eerder werden wij zo op onszelf terug geworpen, maar tegelijkertijd was er sprake van saamhorigheid en aandacht voor elkaar. Van onze zorgverleners werd het uiterste gevraagd. Daarvoor heb ik veel waardering, en ook voor al die anderen die onze samenleving draaiende hielden."

Graskaasseizoen

Natuurlijk besteedde Molkenboer aandacht aan de viering van Woerden 650 jaar stadsrechten. Hij dankte de organisatie en de vele sponsoren. "Een feest voor en door Woerdenaren met heel veel mooie momenten." Er zullen ook in dit nieuwe jaar leuke activiteiten plaatsvinden in Woerden, waaronder de landelijke aftrap van het graskaasseizoen op zaterdag 13 mei (Nationale Graskaasdag).

Het jaar 2022 was volgens Molkenboer ook een jaar dat ons met de neus op de feiten heeft gedrukt. "Weinig is meer vanzelfsprekend! Daar zullen we de komende tijd en misschien wel de komende jaren mee moeten leren omgaan. Terwijl covid naar de achtergrond verhuisde, kwam daar de oorlog in Oekraïne er keihard voor in de plaats. Het geeft nog eens aan hoe belangrijk een goede krijgsmacht is. Gelukkig is er sprake van internationale solidariteit en bereidheid als het gaat om het opvangen van vluchtelingen. Ook hier in Woerden."

Voedselbank

Molkenboer sprak over de vele uitdagingen die er zijn. "Klimaat, energie, voldoende woningen, asielopvang, koopkracht. Bijna 500 mensen in Woerden maken gebruik maken van de voedselbank. Daar bovenop hebben we te maken met een onderliggende vertrouwens- en solidariteitsvraag binnen onze samenleving. De overheid wordt niet altijd meer gezien als ondersteunend en beschermend. Het gevoel wordt de maat der dingen. Een verdere tweedeling van de samenleving zal het gevolg zijn en tot meer individualisme leiden. Daarom is het van groot belang te blijven werken aan gemeenschappelijkheid, solidariteit, aan verbindend leiderschap, aan perspectief. Aan een samenleving waarin mensen gehoord worden."

Hij riep op om in 'gemeenschappelijkheid' te blijven werken aan de toekomst van Woerden. "Niet door tegenstellingen te vergroten of te blijven hangen in ons eigen gelijk, maar door te zoeken naar oplossingen. Oplossingen voor onze energievoorziening, onze agrarische sector, onze woningbouwopgave. Door aandacht te hebben voor hen die in een kwetsbare positie zitten, voor onze ondernemers en door behulpzaam te zijn bij het onderdak brengen van vluchtelingen en asielzoekers."

Bezoekers van de nieuwjaarsreceptie kregen de vraag hun wens kenbaar te maken door deze op een kaartje te schrijven en in de wensboom in de hal te hangen. Tenslotte kon iedereen luisteren naar het nummer 'Dit zijn Wij' uit De Boogmaker, de voorstelling die het afgelopen jaar tijdens de Historische Spelen werd opgevoerd.

Paul van den Dungen