• Annemiek Visser en Marco van der Bij bij één van de schilderijen voor de expositie FRONTAAL.
• Annemiek Visser en Marco van der Bij bij één van de schilderijen voor de expositie FRONTAAL. Foto: PR

Penseel- en pennenstreken die schuren

woerden • Oorlog in Oekraïne, schending van vrouwenrechten in Iran en Afghanistan, mensen met een GGZ achtergrond. "Ik schuw deze onderwerpen niet in mijn werk", zegt Annemiek. Marco: "Ik vind het leuk te choqueren, slinger er soms een erotisch of confronterend gedicht in."  

Elkaar gevonden

De twee ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een kookworkshop die Annemiek met haar partner volgde bij Marco en zijn broer. Marco: "Later zag ik tijdens de Atelierroute het Oekraïense schilderij van Annemiek dat me gelijk triggerde." Wat Annemiek pas later wist is dat Marco er gelijk al een gedicht bij ging schrijven: ‘From Russia with love’. "Toen Marco bij me kwam in mijn atelier, raakten we verder aan de praat en ontstond het idee van een expositie bij Galerie van Slagmaat." Hier zullen gezamenlijke projecten hangen, maar ook schilderijen en gedichten apart.

Extremiteiten

Ze ontdekten gelijkenissen in hun werk en een manier van werken, in wat ze de toeschouwer of luisteraar willen meegeven. "We hadden al snel van elkaar door dat we tegen het randje aan gaan en het liefst er net iets overheen", vertelt Marco. "Ik merk dat ik de laatste jaren wel directer in mijn teksten ben geworden." Annemiek: "Misschien een stil activisme dat met me meeloopt? Nu ik uit mijn collectie van wel honderd schilderijen de meest extremen uitzocht voor deze expositie, bleek ik er al wel twintig te hebben gemaakt in de afgelopen jaren."

Bekrompen

Dat extreme leidt er wel toe dat mensen de schilderijen soms niet aan de muur willen. "Een deel van mijn werk hangt in het gebouw van mijn voormalige werkgever. Collega's vonden het soms te heftig of het werd als ongepast ervaren." Marco herkent dit wel. "Mensen durven vaak niet door te vragen als ze mijn gedichten lezen. Of ze zijn soms bekrompen. Als je als man dicht, ben je homo. Zet je dezelfde tekst op een rocknummer, ben je cool.”

Stevige expositie

Die ‘frontale’ collectie maakt het wat Marco betreft ook wel spannend. "Normaal heb je er twee of drie gedichten of liedjes tussen zitten die echt binnenkomen. Nu gaat het om de hele expositie. Het zet gelijk een soort heftigheid neer, het is echt stevig. We zetten onszelf hiermee ook kwetsbaar neer." Marco dichtte bij verschillende schilderijen van Annemiek. "Ik koos er wel een aantal uit waarvan ik dacht dat die zich zouden lenen voor zijn pen", zegt ze. Andersom schilderde Annemiek ook bij gedichten van Marco, zoals ‘Nachtelijke uren’.

Iets losmaken

Ze zijn nog druk met de invulling om de expositie heen. "We zinnen nog op iets ludieks", zegt Annemiek. "Mariëtte van Slagmaat ontvangt nu ook weer scholieren en dit keer ben ik er als kunstenaar bij." De expositie is wat hen betreft geslaagd als het wat losmaakt bij mensen. "Dat kan ook zijn dat mensen een voet over de drempel zetten en gelijk weer omdraaien en weglopen", menen ze. 

Het Woerdense publiek kent Marco als zanger, musicus, tekstschrijver, voordrachtkunstenaar en hij werd door een vakjury tijdens Nachtcultuur gekozen als Stadsdichter van 2013 tot 2016. Annemiek won in 2021 de eerste prijs van de vakjury tijdens het Kunstlint met het drieluik de 'PolderWas' en was onlangs te zien in het programma Sterren op het Doek waarin Annechien Steenhuizen koos voor het door haar gemaakte portret.

Samen exposeren ze dus met de Expositie FRONTAAL bij Galerie van Slagmaat op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari en vrijdag 3 en zaterdag 4 februari van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagmiddag 28 januari is de officiële opening. Beide kunstenaars zijn gedurende de expositiedagen aanwezig, alleen Marco niet op 3 februari.

Winny van Rij