• Weg langs polder Reijerscop in Harmelen.
• Weg langs polder Reijerscop in Harmelen. Foto: Floris Bakker

Fel verzet tegen komst windturbines

harmelen • Reijerscop of Barwoutswaarder? Het is vanavond aan de raadsleden van de gemeente Woerden om een keuze te maken. Reijerscop is het meest geschikt voor windturbines, concludeert het college na een gebiedsvergelijking. In de polder bij Harmelen is simpelweg het meeste ruimte. Je kan er met gemak vijf windturbines kwijt met een tiphoogte van 180 meter om aan de energievraag te voldoen. 

Omwonenden gruwelen van het idee, zo bleek tijdens een politieke avond. Guido Pallada, die al jaren in Reijerscop woont, vindt dat windmolens het open landschap ‘verzieken’. “Die dingen horen thuis op een industrieterrein of op zee, niet in het agrarisch gebied.” Hij zegt dat 95 procent van de bewoners tegen de komst van windturbines is. Zij mogen echter pas na het raadsbesluit hun zegje doen. Iets waar Pallada bezwaar tegen maakt. “De gemeente moet eerst met bewoners overleggen en dan pas een besluit nemen.” 

Pallada vindt dat de keuze tussen de twee polder moet worden uitgesteld om alsnog een participatietraject op te starten. Daarnaast is er weinig bekend over de impact van windmolens op de gezondheid. Het geluid van de draaiende wieken kan leiden tot ernstige hinder, die soms uitmonden in klachten. “In het rapport dat in opdracht van het college is gemaakt, is alleen gekeken naar de afstand tussen de windturbines en de bebouwing.”

Ook over zaken als slagschaduw, trillingen en de lampjes in de top die dag en nacht knipperen is niets bekend, net als de waardedaling van huizen en bedrijven.

Businesscase

Daniëlle Verwey vermoedt dat geld een rol speelt bij het besluit. Ze wijst erop dat er in polder Rijnenburg in Utrecht (gelegen naast polder Reijerscop) eveneens een windmolenpark komt. “Die sluit mooi aan bij die in polder Reijerscop. Woerden en Utrecht hebben elkaar dus gewoon nodig om de businesscase rond te krijgen.” Verwey liet een filmpje van Zembla zien waarin omwonenden van windmolens vertellen dat hun nachtrust ernstig is verstoord. “Ze slapen zelfs in hun auto of busje om aan de herrie te ontsnappen.”
Jacqueline Massop sprak de aanwezige raadsleden direct aan. “U weet dondersgoed dat omwonenden belast gaan worden als die turbines er komen. Zeg achteraf dus nooit: dat heb ik niet geweten.” Zij meent dat er andere duurzame keuzes gemaakt kunnen worden, zonder gezondheidsschade voor mens en dier.

Fracties mochten donderdag alleen technische vragen stellen. Er was geen ruimte voor politieke statements, zo ervaarde Monique Verheyen van LijstvanderDoes al snel. Ze wilde duidelijk maken dat haar partij faliekant tegen het plaatsen van windmolens is, maar kreeg daar van voorzitter Tom Boersma niet de ruimte voor.
Wethouder Jelmer Vierstra liet na afloop aan RPL-FM weten niet verrast te zijn door het verzet. Hij verwacht dat bewoners van Reijerscop naar de rechter zullen stappen als het besluit voor hen minder goed uitpakt. "Ik denk niet dat ik dat kan voorkomen, maar dat vind ik ook terecht. We leven in een rechtsstaat en als een overheid besluiten neemt waarvan jij denkt dat daarmee jouw grondrechten geschonden worden, dan heb je de mogelijkheid om naar de rechter te gaan. Ik vind dat mensen dat dan ook moeten doen.”