Gratis vaccinatie tegen HPV voor mannen en vrouwen in regio

regio • Jonge mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar kunnen vanaf heden een afspraak maken om zich kosteloos te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit geldt voor mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. 

HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Deze maand ontvangen jongvolwassenen een uitnodiging voor één of twee HPV-vaccinaties. Dit is afhankelijk van het aantal HPV-vaccinaties dat iemand al heeft gehad. In de regio Utrecht zullen zo’n 107 duizend mensen een uitnodiging ontvangen. 

Vrouwen hebben al eerder uitnodigingen voor een HPV-vaccinatie ontvangen en krijgen nu opnieuw de kans om de vaccinatie alsnog te halen, indien zij nog niet alle vaccinaties hebben gehad.
“HPV-vaccinatie is ook veilig en effectief bij jongeren die al wat ouder en seksueel actief zijn, zowel bij vrouwen als bij mannen”, zegt Sophie Goemans, arts en projectleider inhaalcampagne HPV18+ GGDrU. “Daarnaast zijn jonge mannen niet eerder uitgenodigd voor deze vaccinatie, terwijl er bij hen ook gezondheidswinst te behalen valt door het verminderen van de kans op HPV-gerelateerde kankers, zoals kanker bij de penis, anus, en mond- en keelholte.”

Inhaalmoment

GGD regio Utrecht zet op 30 januari voor deze campagne de eerste prik en vaccineert zes weken lang op vier locaties in de regio; Utrecht, Woerden, Amersfoort en Veenendaal. Daarna volgt maandelijks een inhaalmoment en vanaf september volgt een tweede ronde. Hiervoor ontvangt de doelgroep een herinnering. Een afspraak maken kan via www.hpvafspraak.nl.
HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo'n 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma en in deze inhaalcampagne wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen.
Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo'n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.