• Vrijwilligers van het Stadsmuseum bezig met het inpakken waardevolle voorwerpen.
• Vrijwilligers van het Stadsmuseum bezig met het inpakken waardevolle voorwerpen. Foto: Paul van den Dungen

Verbouwing om ‘Verhaal van Woerden' te vertellen

woerden • Er breken drukke tijden aan voor het personeel van Stadsmuseum Woerden. De zolder ondergaat binnenkort een verbouwing en krijgt een nieuwe vaste presentatie: het ‘Verhaal van Woerden’. 

Deze vrijdag begint het eerste deel van de operatie: het leegruimen van de bovenverdieping. Terwijl professionele verhuizers de zware spullen van de Romeinencollectie onbeschadigd naar beneden proberen te krijgen, houden medewerkers en stagairs zich bezig met de kleinere items. 

Bubbeltjesplastic

En dat gebeurt uiterst secuur. Zo draagt projectleider Teatske de Jong stoffen handschoentjes, om al het kwetsbare aardewerk uit de vitrines te halen. Verpakt in bubbeltjesplastic verdwijnt het in één van de dozen. “Het meeste is in bruikleen en gaat terug naar bijvoorbeeld het Provinciaal Archeologisch Depot Utrecht”, zegt ze. “Onze topstukken, zoals de paradehelm, het zwaard en de maquette, blijven gewoon hier. Die krijgen een plek in de nieuwe vaste presentatie.”

Hoewel de zolderverdieping niet meer toegankelijk is, blijft de rest van het museum tot 5 maart gewoon open. “We sluiten voor twee maanden de deuren om de verbouwing mogelijk te maken. Begin mei gaat de begane grond en eerste verdieping weer open voor een bijzondere tentoonstelling over de Woerdense kunstenaar Cornelis Vreedenburgh.” 

Maststuk

Ondertussen gaat er flink worden verbouwd op de bovenverdieping. Er moet een hoop gebeuren. Zo wordt het dak opnieuw geïsoleerd en worden er maatregelen genomen om het binnenklimaat te verbeteren. De Jong: “Het is in de zomer nu te warm en in de winter te koud. Dat is niet goed voor onze collectie.” Ze wijst naar het houten maststuk van een Romeins schip dat is nogal uitgedroogd. “Er is een speciale behandeling nodig om dat stuk weer in goede conditie te krijgen.” 

Om de luchtvochtigheid op peil te houden, loopt een vrijwilliger nu elke dag drie keer de trap op met een gieter water om de luchtbevochtiger bij te vullen. Dat is na de verbouwing niet meer nodig. “Je hebt hier straks een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid, mede door de compartimenteringsdeur die de ruimte afsluit. Dat is goed nieuws voor de energierekening van het museum, maar vooral voor de bezoekers en voor onze collectie.”

Op verzoek

De verwachting is dat de museumzolder eind juni weer open kan, met de nieuwe vaste presentatie het ‘Verhaal van Woerden’. Die komt er op verzoek van de bezoekers. “Veel van hen wilden weten hoe het de stad is vergaan ná de Romeinen. Dat heeft ons aan het denken gezet en geleid tot de ontwikkeling van een presentatie die de hele stadsgeschiedenis vertelt.”
Tien historische figuren gaan de tien thema's inleiden die samen het ‘Verhaal van Woerden' inleiden. Het gaat om thema's als de ontginning van het land, de verdedigingswerken, vrijheid van religie en het onheil dat de stad in de loop der tijd heeft getroffen. Maar ook meer recente gebeurtenissen komen voorbij, zoals de Tweede Wereldoorlog en de aankomst van de Molukkers in Woerden. En dit alles aan de hand van aansprekende objecten en beelden. Aan de verbouwing en inrichting van de zolder hangt wel een prijskaartje: zo'n 4 ton. Geld dat uit de eigen reserves, via subsidies (van onder andere de gemeente) en bijdragen van fondsen bij elkaar is gebracht.