Cultuur in Woerden

Allereerst John Blok van harte gefeliciteerd met de cultuurprijs. En het grote talent Sem Hoos met de cultuur-aanmoedigingsprijs. Het is jullie van harte gegund. 

Hoe mooi zou het zijn als de cultuurprijs elk jaar uitgereikt wordt in Woerden. We hebben tenslotte al een cultuur-manifest. Wellicht moet die alleen nog even in duidelijke Jip en Janneke taal. Maar even heel erg platgeslagen komt het er op neer dat de gemeente cultuur wil stimuleren. 

Natuurlijk staat er nog veel meer in. Maar elk jaar een cultuurprijs is echt geen overbodige luxe. Je hebt tenslotte ook een evenementenkalender. En als je bij de top 10 van evenementen hoort krijg je 2000 euro. Wellicht moet dat een top 5 worden zodat er ruimte komt voor meerdere prijzen. 

Elk jaar een cultuur-aanmoedigingsprijs maar ook een jeugd-aanmoedigingsprijs (onder de 16 jaar) en meer diverse soorten cultuurprijzen. Waaronder een echte oeuvreprijs, een prijs voor beeldende kunst, podiumkunst, fotografie, schrijfkunst en de overal cultuurprijs. Misschien zijn er bedrijven die dit juist extra willen sponsoren?

In de cultuur en kunst is het vaak toch appels met peren vergelijken. Dat blijft een moeilijk en lastig iets. Maar door het iets meer ruimte te geven en duidelijkere categorieën geef je veel meer breedte en diepte aan deze prijzen. Zodat dit in onze samenleving extra gestimuleerd wordt. 

Tot slot vind ik dat cultuur voor iedereen moet zijn. Dus ga dit jaar kijken en genieten. Laat je verwonderen in het theater bij een voorstelling of in een museum, ga lekker een bandje kijken. Dans, geniet en laat je verrassen. En loop de galerie dit weekend in bij Van Slagmaat (bestaat 15 jaar) en geniet daar van een expositie #101 van 21 kunstenaars. 

Stel er komt een oeuvre cultuurprijs van Woerden. Mag deze dan als eerste aan Jacqueline Engelhard uitgereikt worden? Uitzonderlijk wat zij al heeft betekend en gedaan voor de cultuur in deze stad, dat is echt niet normaal.

En burgemeester doe er dan gelijk een lintje bij voor haar: Ridder Jacqueline.

Lang Leve de kunst en de cultuur!