Brandveiligheid garages omhoog

woerden • De gemeente Woerden neemt extra maatregelen om de brandveiligheid in parkeergarages Castellum en Defensie-eiland te verbeteren. Dit vanwege de toename van het aantal elektrische auto's.

Elektrische auto’s brengen andere brandveiligheidsrisico’s met zich mee dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Zo wijken branden af in brandverloop, brandduur en mogelijkheid voor een veilige bestrijding door de brandweer. Daarom vroeg de gemeente om advies aan de Veiligheidsregio Utrecht. 

Op veel punten blijkt de brandveiligheid in beide parkeergarages goed geregeld, maar er is ook een aantal aanbevelingen. "Elektrische auto’s zijn moeilijk te blussen", licht wethouder Ad de Regt toe. "Dat vraagt om technische aanpassingen in de parkeergarages op het gebied van brandveiligheid. Maar ook de eigenaren van een elektrische auto kunnen een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door alleen goedgekeurde en niet-beschadigde oplaadkabels te gebruiken."

Er komen in beide garages informatieborden te hangen met adviezen over hoe te handelen wanneer er brand uitbreekt in een elektrische auto. Verder is het nodig om in de wat oudere garage Castellum aanpassingen door te voeren. Dit omdat een brand in een elektrische auto in deze garage lastiger onder controle is te krijgen. Het college vraagt de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen voor verder onderzoek naar verbeteringen hierin.