Led-verlichting langs velden van alle sportclubs

woerden • De sportvelden van buitensportverenigingen in de gemeente Woerden moeten allemaal worden verlicht met led-verlichting. In 2023 moeten alle lampen zijn vervangen. 

Dit is niet alleen veel duurzamer, maar scheelt de clubs ook flink in hun energielasten. Bij de twaalf buitensportverenigingen staan een groot aantal lichtmasten met daarin 226 lampen. De lichtmasten zijn eigendom van de gemeente Woerden en worden samen met de sportvelden in gebruik gegeven aan de verenigingen. Sportclubs zijn zelf verantwoordelijk voor het verbruik en de daarbij horende energiekosten. 

De afgelopen jaren is deze veldverlichting in stappen omgezet naar led-verlichting. Dit gebeurde op de standaard vervangingsmomenten. De 102 lampen die eigenlijk de komende tien jaar aan de beurt zouden komen, worden dit jaar versneld vervangen. Dit gemeente doet dit ook op verzoek van verschillende sportverenigingen. "De vervanging helpt niet alleen mee aan de duurzaamheidsambities van de gemeente, maar is ook een welkome meevaller voor de sportclubs”, zegt wethouder Arjan Noorthoek (sport). "Door de fors oplopende energiekosten nemen de lasten voor veel verenigingen toe.” 

Het effect zal voor iedere vereniging verschillen, omdat het afhangt van hoe vaak zij de sportvelden gebruiken en hoeveel led-verlichting daar nu al is. Maar voor de grootverbruikers scheelt het enkele duizenden euro's per jaar. De vervanging is een investering van 332.000 euro, maar levert op de lange termijn kostenvoordeel op. Bovendien draagt het bij aan het verder verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Daarnaast lopen de kosten bij de sportverenigingen terug.