• Gasten in Dorpshuis Harmelen wachten op hun diner.
• Gasten in Dorpshuis Harmelen wachten op hun diner. Foto: aangeleverd

Initiatief Voedsel Surplus een succes in Woerden: zo’n 200 maaltijden per van ‘gered’ voedsel

Algemeen

WOERDEN/HARMELEN • Om verspilling tegen te gaan biedt een aantal maatschappelijke organisaties sinds een jaar maaltijden aan van gered voedsel uit supermarkten. Het initiatief is een groot succes.

Dorpshuis Harmelen zit deze vrijdagavond vol. Alle aanwezigen schuiven aan voor een maaltijd die door vrijwillige koks is bereid. “We bieden dit om de week aan”, vertelt Ellen Vossen, sociaal beheerder van het Dorpshuis. De ‘Eet je mee’-avonden zijn een groot succes. “Toen we in 2021 begonnen is het snel gegroeid. Inmiddels komen er telkens rond de 25 inwoners een hapje eten.” Naast dat de prijs voor een maaltijd laag is (7,95 euro) doen deelnemers ook belangrijke sociale contacten op. “De meeste mensen die hier komen voor de maaltijd zijn alleen. Die vinden het leuk om er effe uit te zijn en een praatje te maken met een ander.” 

Aanbod
Wat ze krijgen voorgeschoteld is telkens weer een verrassing. “Het hangt helemaal af van het aanbod”, legt Vossen uit. “Supermarkt Plus legt elke week het voedsel klaar dat is overgebleven. Cliënten van NuMoDo Zorg halen de spullen op en houden wat zij nodig hebben voor hun eigen maaltijden. De rest brengen ze bij ons.” De koks moeten soms creatief zijn. “Ze moeten het doen met de spullen die er zijn”, legt Vossen uit. “Als je weinig kip hebt, kun je beter een kippensoepje maken dan een hele maaltijd met op elk bord een groot stuk kip. Toch lukt het ze altijd weer om iets lekkers op tafel te zetten. Onze gasten genieten, daar doen we het voor.”

Dorpshuis Harmelen en NuMoDo Zorg zijn niet de enige maatschappelijke organisaties die gebruikt maken van voedseloverschotten van de lokale supermarkten. Ook bij wijkcentrum Molenvliet-Sinar Maluku en inloophuis Het Centrum van het Leger des Heils in Woerden wordt gekookt met voedsel dat supermarkten Albert Hein Woerden, Boni Harmelen en Plus Harmelen doneren. Daardoor lukt het de prijs voor de maaltijden laag te houden. 

Betaalbaar
Op die manier zijn de lunches en diners voor een zo groot mogelijke groep betaalbaar “en zo gaan we ook nog eens voedselverspilling tegen”, zegt Carla Veenman van Stichting Voedsel Surplus. Zij nam in 2021 het initiatief om maatschappelijke organisaties te koppelen aan supermarkten. “We hadden ingeschat dat er drie supermarkten nodig waren om er een succes van te maken. Dat is ook zo gebleken. We hebben uiteraard ook andere supermarkten benaderd, maar die doneren het voedsel dat zij overhouden aan onder andere de voedselbank.”

De maatschappelijke organisaties kregen van de stichting een thermobox om al het voedsel in te vervoeren. Daarvan worden inmiddels zo’n 200 maaltijden per week bereid. Iets waar wethouder Jacques Rozendaal blij van wordt. “Er zijn mooie verbindingen ontstaan tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. De lunches en diners zijn duurzaam en hartverwarmend voor mensen die er gebruik van maken.”