Training valpreventie

woerden • Samen met VeiligheidNL biedt Beweegteam Woerden op dinsdag 31 januari van 19.30 tot 21.00 uur de gratis online training ‘Voorkom vallen’ aan. De training is bedoeld voor professionals in het sociaal domein. 

Vallen is bij oudere mensen een groot gezondheids- en maatschappelijk probleem. Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de 1 miljard euro. 

Botontkalking

Het blijkt dat vrouwen over het algemeen vaker vallen dan mannen. Ook neemt de kans op vallen toe met de leeftijd. Mensen met botontkalking (osteoporose) hebben meer kans om te vallen omdat de botten zwakker worden en kunnen breken. Ook mensen die een periode ziek of minder mobiel zijn geweest hebben meer kans om te vallen omdat de spierkracht en conditie minder worden in zo’n periode. Om die reden is er ook een hoger valrisico bij mensen die onvoldoende bewegen.

Deelnemers zijn zich na de training bewust van de cijfers, feiten en de omvang van valproblematiek. Ze leren tijdens de training ook het valrisico bij ouderen in te schatten. En ze zijn in staat om met senioren in gesprek te gaan over valpreventie en kunnen hen tips en basisadviezen geven om een valpartij te voorkomen. 

Aanmelden

De online training wordt gegeven door de ervaren docent Marjolein Kuijt namens Veiligheid NL. Er kunnen maximaal twintig mensen deelnemen (maximaal tweed deelnemers per organisatie). Aanmeldingen dienen uiterlijk dinsdag 24 januari binnen te zijn bij Maarten Stiggelbout: 06-34443230 of e-mail: maarten@beweegteamwoerden.nl. 

Meer informatie is te vinden op de website van Beweegteam Woerden.

q www.beweegteamwoerden.nl