• Protest tijdens de politieke avond in de raadszaal van Woerden.
• Protest tijdens de politieke avond in de raadszaal van Woerden. Foto: Thomas Sohilait Photography

Nog geen duidelijkheid over windmolens

woerden • Het CDA speelt bij de stemming een sleutelrol. Voor de christendemocraten zijn beide locaties - Reijerscop en Barwoutswaarder - acceptabel. Toch heeft die laatste de voorkeur, vooral vanwege de ligging dicht bij de A12. Daarnaast is in Barwoutswaarder de combinatie met de opwek van zonne-energie mogelijk. 

Het college ziet de windmolens liever in Reijerscop komen. Uit een gebiedsvergelijking is namelijk gebleken dat de turbines in deze polder op een grotere afstand van de bebouwing kunnen staan. Daardoor hebben omwonenden er minder last van. Het is hier ook mogelijk om de molens te ‘clusteren’ met die in de naastgelegen polder Rijnenburg bij Utrecht. “Je wil ze liever op een rijtje dan op een tweede plek in het landschap”, verduidelijkte wethouder Jelmer Vierstra donderdag tijdens een politieke avond.   

Inspraak

VVD, Inwonersbelangen, Woerden&Democratie en Splinter willen juist geen windmolens in Reijerscop, net als coalitiepartij LijstvanderDoes. Vooral over de inspraak van de bewoners zijn de partijen niet te spreken. Die mogen pas na het besluit hun zegje doen, bij de verdere uitwerking van de plannen. Dat is de verkeerde volgorde, vindt Simone Onrust (VVD). Wat haar betreft mag het voorstel dan ook de prullenbak in. Zij wil een fatsoenlijk participatieproces in beide gebieden.  

Job van Meijeren (CDA) noemt het ‘schijnparticipatie’ als je nu nog met bewoners zou overleggen om daarna alsnog voor Reijerscop te kiezen. “Participatie gaat namelijk niet tot andere argumenten leiden.” 

Monique Verheyen (LijstvanderDoes) vindt het teleurstellend dat het college bewoners van beide gebieden niet heeft betrokken bij het hele proces, zoals eerder was afgesproken. Haar partij is sowieso tegen windmolens en ziet meer in het plaatsen van zonnepanelen op daken en de aanleg van een zonnelint langs de A12. Toch is LijstvanderDoes niet van plan om uit de coalitie te stappen. Iets dat Jan-Hubert van Rensen (Inwonersbelangen) wel logisch zou vinden. “U steunt immers een college dat geld vrijmaakt voor de bouw van windmolens.” 

Monsters

Voor veel partijen is de gezondheid van de bewoners een punt van zorg. De turbines veroorzaken geluid, slagschaduw en trillingen. “Geen enkele bewoner van Reijerscop wil die 200 meter hoge monsters in hun achtertuin”, zegt Malik Arbaj (Woerden&Democratie). “Dat snap ik wel, want hun gezondheid is in het geding. De gezondheid van onze inwoners kan toch geen onderwerp van discussie zijn?”

Het betoog van Arbaj werd ontvangen met een luid applaus vanaf de publieke tribune. Daar zaten tegenstanders van windmolens die van zich lieten horen zodra een mening hen niet beviel. Ook buiten stonden demonstranten met spandoeken. Tijdens het debat klonk regelmatig het getoeter van tractoren. Het was aanleiding voor burgemeester Victor Molkenboer om in te grijpen. 

Progressief Woerden, ChristenUnie-SGP en D66 staan achter de keuze voor Reijerscop. Dries Berendsen (D66) wil dat het college tempo maakt. Ook Marguerite Boersma (Progressief Woerden) zegt dat er geen tijd is te verliezen. "Het is niet onze hobby om windmolens neer te zetten. We hebben tot 2030 om te voldoen aan de opgave die ons is opgelegd. Dus laten we snel een locatie kiezen voordat de provincie de regie in handen neemt.”

Inwonersbelangen wil juist dat het college aan de handrem trekt en pleitte voor uitstel van het besluit. Wethouder Vierstra is dat niet van plan. “Met het tempo waarmee we nu bezig zijn denk ik dat we pas in 2027 of 2028 daadwerkelijk windmolens kunnen bouwen.” Een bewonersparticipatie zou het hele proces verder kunnen vertragen. Hij twijfelt ook of de uitkomst raadsleden gaat helpen bij het maken van een keuze tussen Barwoutswaarder of Reijerscop.

Strengere norm

Dat de rijksoverheid binnenkort met nieuwe regels komt over de afstand die er moet zijn tussen windmolens en woningen is voor Vierstra eveneens geen reden om te wachten. “Landelijk ligt die norm nu op 300 meter. Wij hanteren in Woerden al een strengere norm van 500 meter. In Reijerscop ligt die afstand zelfs tussen de 500 en 800 meter. En als het rijk met nóg strengere normen komt, hanteren we die. Als het dan niet mogelijk is windmolens te plaatsen in de gemeente Woerden doen we dat niet.”

Floris Bakker