• Mirte Damen.
• Mirte Damen. Foto: Carla Vermeend

Column Mirte Damen: Dag Bakkerij van Leeuwen

Algemeen

Ik bevond mij afgelopen zaterdagmiddag in de bakkerij van Bakkerij Van Leeuwen aan de Havenstraat in Woerden. Er stond een fantastische barista van 50/50 Coffee speciaal voor deze gelegenheid geweldige bakkies te maken. Er was vers gebakken proviand. 

Het was echt de laatste keer dat de winkel van Bakkerij Van Leeuwen open was. 

Tja en hiermee houdt er weer een stukje Woerden op te bestaan en dat is ontzettend jammer (maar niet voor Dick en Dorien). 

De taarten en banket zijn gelukkig nog wel te krijgen op bestelling en ook vers bij de Jumbo’s in Snel en Polanen en winkelcentrum Tournoysveld. 

Plus dit jaar ook nog met Koeiemart en met oud & nieuw de oliebollen gewoon vanuit de garage. Maar de winkel is nu echt dicht. Het is klaar.

Het voelde als een receptie van alle lekkernijen die al ruim 100 jaar werden gemaakt en nu de laatste keer door Dick en Dorien en hun fantastische team. Het was een echte viering van hun leven als bakkersfamilie. 

Ik sprak grootmoeder Hanny van Leeuwen over vroeger en waande mij door haar verhaal even in een prentje van de geweldige Anton Pieck. Zij vertelde over hoe haar man Bep door de straten van Woerden het brood bracht vroeger en dat door weer, wind en regen. 

Ik dacht: hoe zouden ze hier 100 jaar geleden begonnen zijn? Dit is eigenlijk gewoon pure heilige bakkersgrond. Nostalgisch en puur melancholisch was het gesprek met haar, maar toch wel met een ontzettend vrolijk en vooral een trots tintje. The end of an Era.  

Het was een ongekend zeldzaam komen en gaan van mensen die hun dank en beste gelukswensen kwamen brengen met kaartjes, cadeautjes en een zee aan bloemen. 

Ere wie ere toekomt! Dankjewel bakkers en personeel van Van Leeuwen, de koek is nu echt op!

Ooh en nog even over jullie geweldige oliebollen Dick. Die eerste twaalf oliebollen waren het probleem niet, maar die dertiende, daar heb ik last van.