17e grandslamtitel voor Diede de Groot

woerden • Diede de Groot heeft voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen. De rolstoeltennisster versloeg in de finale haar rivale Yui Kamiji. De Woerdense verloor de eerste set kansloos met 6-0, maar in de daaropvolgende sets wist ze met tweemaal 6-2 te winnen en zo de wedstrijd om te keren. De winst in Australië leverde haar een zeventiende grandslamtitel op. Het was al de vijftiende keer dat De Groot Kamiji trof. Dertien keer wist ze van de Japanse te winnen. 


Illegaal vuurwerk aangetroffen tijdens controle 

harmelen • Bij een controle van een bedrijf in Harmelen is een doos met illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. 

De doos werd aangetroffen tijdens controles door de gemeenten Woerden en Oudewater, de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en de politie op bedrijventerreinen in beide gemeenten. Bij twee bedrijven keek men of de regels op het gebied van onder andere bestemmingsplannen, brandveiligheid en milieu worden nageleefd. De controle bracht bij beide bedrijven enkele misstanden aan het licht op het gebied van milieuregels. De eigenaren krijgen hiervoor een waarschuwing.

Diepgeworteld probleem

Eén van de doelen van de controle was om te zoeken naar aanwijzingen van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden: "We verwachten van ondernemers dat ze op een eerlijke manier zaken doen en zich aan de regels houden. Maar ondermijnende criminaliteit is een diepgeworteld probleem en daar hebben we ook in onze gemeente mee te maken. Daarom voeren we regelmatig dit soort controles uit en is het tegengaan van ondermijning een prioriteit."

Burgemeester Danny de Vries van Oudewater: "Ondermijnende criminaliteit vormt een groot risico voor onze samenleving. Ik roep onze inwoners en ondernemers daarom op om met ons mee te werken in de strijd tegen ondermijning. Wat er op bedrijventerreinen gebeurt is niet altijd even zichtbaar. Door verdachte zaken te melden, komen misstanden aan het licht en kan er wat aan gedaan worden."

Gokken

Door de afgelegen ligging en de vaak goede toegangswegen lenen (delen van) bedrijventerreinen zich voor zaken die het daglicht niet verdragen. Denk aan drugshandel, autodiefstal, illegaal gokken en witwassen. 

Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Door deze verwevenheid verzwakt de rechtsstaat. Overheidsdiensten zoals het Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst en gemeenten trekken samen op om ondermijning tegen te gaan.