Woerden stelt nieuw beleidsplan gemeentelijk water vast

woerden • De gemeenteraad van Woerden stemde donderdag in met het nieuwe beleidsplan voor gemeentelijk water. 

Dit plan, dat één keer in de vijf jaar wordt vastgesteld, is dit keer gecombineerd met beleid voor klimaatadaptatie. "Met dit nieuwe beleidsplan zetten we deze periode stappen om als gemeente voorbereid te zijn op hevige regenval, droogte en hitte", verklaart wethouder Ad de Regt. "We verkleinen, waar dat kan, overstromingsrisico en doen ons best voor duurzaam en betaalbaar beheer van het riool en schoon en levendig water in de sloot."

Stootje

'Robuust gemeentelijk water' betekent dat zowel het water als het riool in de stad en de dorpen tegen een stootje kunnen. Bij weersextremen zou er geen schade, vissterfte of storingen mogen voorkomen. De gemeente wil het rioleringsbeheer verbeteren en tegelijkertijd de kosten zo laag mogelijk houden. Dat houdt in het goedkoper opknappen van rioolbuizen waar dat nodig is. En dat het lozen van vuil water in de sloot tijdens hevige regenbuien wordt beperkt. Daardoor blijft het slootwater schoner wat weer goed is voor de dieren en planten die erin leven.

Stappen

We krijgen in de toekomst vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en droogte. De gemeente gaat hiervoor verschillende stappen nemen. Zo gaan ze ervoor zorgen dat regenwater op verschillende plekken tijdelijk vastgehouden wordt. Dit om wateroverlast te voorkomen. Maar zo wordt tegelijkertijd het het grondwater aangevuld. Dit is belangrijk om houten paalfunderingen te beschermen tegen aantasting. Bij regenbuien tot 70 mm/uur mag er in bestaand gebied straks geen schade aan gebouwen of ernstige verkeersbelemmering zijn. En om hittestress te verlagen, plaatst de gemeente op bepaalde plekken bomen en planten in de openbare ruimte.

Naast het nemen van eigen maatregelen, moedigt de gemeente inwoners en bedrijven aan dit ook te doen. Voor het loskoppelen van de regenpijp of aanleggen van een groen dak ontvangen perceeleigenaren subsidie. Zo'n 60 procent van de gemeente is privéterrein en daarom zijn deze maatregelen volgens de gemeente hard nodig. 

q  www.woerden.nl/duurzaam