• Uitreiking van het allereerste Groene Hart.
• Uitreiking van het allereerste Groene Hart. Foto: Floris Bakker

Groene Hart voor scheidend directeur

woerden • Bij haar afscheid als directeur van de Margrietschool in Woerden heeft Marjan Tomassen vrijdagmiddag het allereerste Groene Hart gekregen. 

Deze onderscheiding, die werd uitgereikt door klimaatburgemeester Jacqueline van Noordenne, is bedoeld voor personen of bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid binnen hun organisatie of buurt. 

Voor Tomassen was duurzaamheid een belangrijk item in de vijf jaar dat ze directeur was van de christelijke basisschool. "Met kleine veranderingen kom je vaak al een heel eind", stelt ze. "Zo hebben we ouders gevraagd of ze het brood voor hun kinderen in een broodtrommeltje willen doen. En drinken in een drinkbeker. Zo verminder je de hoeveelheid plastic. Pakjes en zakjes die wel worden meegenomen, gaan na de lunch in de broodtrommel mee naar huis." 

Speelgoedruilbeurs

Er staat ook al jaren een ruilkast in de school, gevuld met boekjes en spelletjes. Ieder kind is vrij om er iets uit te pakken. En ook met Sinterklaas is er aandacht voor duurzaamheid. Zo stelde Tomassen de gymzaal van de school beschikbaar voor de de Swap Sint speelgoedruilmarkt van Zero Waste Groene Hart. Ouders en verzorgers kunnen tijdens deze markt speelgoed waar hun kinderen niet meer mee spelen ruilen met dat van andere kinderen.    

Ook hield de basisschool een kledingruilbeurs waar ouders massaal op af kwamen. Tomassen: "Kinderen zijn volop in de groei waardoor je vaker nieuwe kleding en schoenen moet kopen. Het is natuurlijk zonde om de oude spullen weg te gooien. Daarom hebben we hier die beurs georganiseerd. Je kunt voor weinig geld kleren of een paar schoenen kopen. Bovendien gaan die spullen een stuk langer mee."

Stekjes

Ook de leerkrachten van de school merkten wel dat hun directeur duurzaamheid én groen hoog in het vaandel heeft staan. Zo kregen zij bij de opening van dit schooljaar een stekje mee naar huis. "Die stekjes heb overal en nergens bij elkaar gesprokkeld", lacht ze. "Ze symboliseren de kinderen van onze school. Wij moeten ervoor zorgen dat ze groeien en bloeien."

Voor haar afscheid hadden die kinderen liedjes en dansjes ingestudeerd die ze tijdens een feestelijke bijeenkomst in de gymzaal uitvoerden. Tomassen gaat het bestuur van Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs Groene Hart (SPCO) versterken.