Woerden krijgt nieuw (compact) politiebureau

woerden • De kogel is door de kerk: er komt een nieuw politiebureau naast het gemeentehuis in Woerden. Wel krijgt het gebouw minder vierkante meters. 

Dat schrijft het college in beantwoording op vragen van het CDA. Twee jaar geleden stelde de gemeenteraad 7,8 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van een nieuw politiebureau. Het was echter lange tijd niet duidelijk of de politieorganisatie akkoord zou gaan met het gemeentelijke plan. Het huidige politiekantoor aan de Houttuinlaan voldoet niet meer. 

Haalbaarheid

Vanwege de stijgende prijzen is het ontwerp en programma na de zomer van vorig jaar opnieuw onder de loep genomen. Dit met het oog op de financiële haalbaarheid. Er is besloten om een compacter politiebureau te bouwen, met plek voor 100 fte. In het oorspronkelijke ontwerp ging men nog uit van 145 fte. De politie wilde de politiepost in IJsselstein verkleinen, maar door dat plan is een streep gegaan. De post, met plek voor 30 fte, blijft gehandhaafd. Daarnaast is in Nieuwegein ruimte beschikbaar voor de huisvesting van een zogenaamde Flex-unit (15 fte), die in eerste instantie waren meegenomen in de bezetting van het toekomstige politiekantoor in Woerden.

Het nieuwe politiebureau gaat er ook van buiten anders uitzien. Dit om het gebouw beter in te laten passen in het stedelijk woongebied Nieuw-Middelland. Ook staat het politiebureau op grotere afstand van het gemeentehuis. Op de vrijgevallen ruimte komen afgeschermde parkeerplaatsen voor de politie. De wijzigingen op het ontwerp en het programma hebben geleid tot een forse bezuiniging, die naar verwachting de prijsstijgingen grotendeels compenseert. Het nieuwe politiekantoor moet er eind 2024 staan.


Sporters kunnen weer douchen

kamerik • Sporters kunnen weer douchen in De Schulenburch in Kamerik. Ook staat de verwarming in de sporthal aan.

Het bestuur van de sporthal luidde eerder deze maand de noodklok omdat ze de energierekening niet kan betalen. Gebruikers van de sporthal, waaronder sportclubs en basisscholen, mochten niet meer warm douchen en de verwarming bleef uit. Het college was niet geïnformeerd over dit besluit, zo verklaarde wethouder Mariëtte Pennarts donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Dit na vragen van CDA, VVD en de ChristenUnie-SGP. "Er is een gesprek geweest met het bestuur van De Schulenburch en we zijn tot een tijdelijke oplossing gekomen. De douches in de sporthal gaan dit weekend weer aan en de verwarming kan op 15 graden.” Pennarts wees de raad op het noodfonds dat bedoeld is om maatschappelijke organisaties, zoals sport- en cultuurverenigingen, te ondersteunen wanneer die in de problemen komen door de gestegen energielasten. De gemeente komt in maart of april met plannen voor de Schulenburch. Dan moet duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de verouderde sporthal van Kamerik.