• Hans de Langen, Peter Straver en Cees Kroon.
• Hans de Langen, Peter Straver en Cees Kroon. Foto: Floris Bakker

Hans uit Harmelen werkt al 55 jaar bij dezelfde werkgever

Algemeen

HARMELEN • Meer dan een halve eeuw werken voor dezelfde werkgever. Hans de Langen uit Harmelen is het gelukt. 

Afgelopen maandag vierde De Langen zijn 70ste verjaardag. Ondanks dat hij de pensioengerechtigde leeftijd al lang is gepasseerd, gaat -ie de komende maanden ‘gewoon’ door met zijn werk bij Caravanstalling Kroon in Harmelen. “Ik heb de laatste jaren al afgebouwd”, zegt hij. “Die twee daagjes per week die ik nu nog werk, houd ik nog wel vol tot 1 april.” Die datum eindigt zijn dienstverband dat in 1968 begon. De Langen kwam net na het afronden van zijn opleiding aan de LTS werken voor het bedrijf. Veertig gulden kreeg -ie toen per week uitbetaald.

Briefje
De Langen was zeker geen vreemde van de familie Kroon. Als jochie van zes liep hij al rond op het erf van de boerderij aan de Gerverscop. “Ik woonde in de buurt en had een briefje door de brievenbus gegooid met de vraag of ik voor een dubbeltje per week kon komen werken. Dat mocht. Na schooltijd hielp ik mee met allerlei klusjes, zoals het verzorgen van de koeien en varkens.”

Toen De Langen definitief in dienst kwam, begon Gijs Kroon met het stallen van een tiental caravans. In ‘77 besloot hij z’n koeien weg te doen. De Langen: “Je moest in die tijd de melkbussen vervangen door een koeltank. Dat vergde een flinke investering, maar met 17 koeien was dat gewoon niet rendabel. Omdat er in die tijd sprake was van een melkplas (overschot aan melk, red.) kregen boeren een subsidie als ze stopten met melkkoeien. Daar heeft hij toen gebruik van gemaakt.”

Het aantal fokzeugen werd uitgebreid en er kwam een schuur voor mestvarkens bij. Daarnaast kwam er een houtdraaierij voor de fabricage van houten gereedschap, zoals hooiharken, bezemstelen en houten hamers. De werkzaamheden moesten al snel worden beëindigd. “Volgens de gemeente paste een houtdraaierij niet op de Gerverscop”, herinnert De Langen zich nog goed. “We maakten teveel herrie. Toen hebben we het hele spul verkocht en zijn ons gaan richten op de varkens.”

Maar ook daar ontstonden problemen. Vanwege de vergunning kon er maar een beperkt aantal varkens worden gehouden. Het werd volgens De Langen (inmiddels vennoot van het bedrijf) door alle regelgeving ook steeds lastiger om een goede boterham te verdienen. In 2009 gingen ook de varkens de deur uit. “We kozen ervoor om verder te gaan met de stalling van caravans en caravanonderhoud. Gelukkig keurde de gemeente ons plan direct goed.”

Wachtlijst
Het is een beslissing waar ze achteraf gezien geen spijt van hebben gehad. De laatste jaren is het aantal caravans en campers namelijk enorm toegenomen, maar het aantal plekken waar ze in de winter kunnen staan niet. “We zitten vol”, verduidelijkt Cees Kroon, zoon van de oud-eigenaar. “Op de wachtlijst staan nu 63 namen en ik krijgt bijna dagelijks telefoontjes van mensen die ik moet teleurstellen.”

De Langen houdt zich voornamelijk bezig met de administratie en het onderhoud van de caravans, vouwwagens en campers. In maart/april worden die opgehaald voor de eerste vakantie-uitjes. Dat moet er vaak nog gauw wat onderhoud worden gepleegd. Eind oktober loopt de stalling weer vol.

Werk in overvloed dus, maar voor De Langen geen reden om er nog een jaartje aan vast te plakken. “Ik vind het prima om te stoppen, het is genoeg geweest. Cees gaat door met de stalling en krijgt er een nieuwe collega bij. Peter Straver neemt het caravan- en aanhangeronderhoud op zich. Als het druk is, kom ik nog wel een handje helpen. Maar in principe zit het er voor mij straks echt op.”

Of hij in zijn vrije tijd zelf nog met de caravan op pad gaat? “Nee joh, ik moet er niet aan denken!”, lacht hij. “Ik zou gek worden in zo’n kleine ruimte. Geef mij maar een mooi en ruim vakantiehuisje.”