• Job van Meijeren vlakbij zijn huis in Zegveld.
• Job van Meijeren vlakbij zijn huis in Zegveld. Foto: Floris Bakker

Raadslid Job van Meijeren (CDA) stopt ermee: ‘Voor ons gezin het juiste moment’

Algemeen

ZEGVELD • In een brief aan de gemeenteraad kondigde fractievoorzitter Job van Meijeren (32) van het CDA in Woerden eind januari vrij onverwachts zijn afscheid aan. Hij stapt uit de politiek om meer tijd te besteden aan zijn jonge gezin.

Tijdens het boodschappen doen, in de kerk op zondag en op het schoolplein als hij zijn kinderen van school haalde: overal waar Van Meijeren de afgelopen weken kwam, was er wel iemand die hem aansprak op zijn vertrek. Een ‘moedig besluit’ hoorde hij vaak. In zijn eigen woonplaats Zegveld vinden ze het vooral jammer. Iets dat hij wel snapt. “Ik was de enige Zegvelder in de raad. Nu is er niemand meer terwijl het belangrijk is om als dorp ‘in het zicht’ te blijven.”

Netwerkpolitiek
Van Meijeren was twaalf jaar actief in de Woerdense gemeenteraad, eerst als fractie-assistent, sinds 2014 als raadslid en sinds 2018 als fractievoorzitter. Terwijl het CDA landelijk gezien bij elke verkiezing een verlies moest slikken, bleven de christendemocraten in Woerden de grootste. Van Meijeren kan daar wel een verklaring voor geven. “Wij zijn echt een lokale partij, met een grote achterban en herkenbare volksvertegenwoordigers. We doen aan netwerkpolitiek. Inwoners kunnen ons altijd aanspreken, ook als ze zich ergens boos over maken. Dan ga ik vaak langs voor een kop koffie en luister ik naar zijn of haar verhaal.”

Het werk van een raadslid bestaat zeker niet alleen uit het ‘doorploegen’ van dikke stappels dossiers ter voorbereiding van de maandelijkse raadsvergadering. Veel raadsleden ervaren dan ook een hoge werkdruk. Voor dertigers en veertigers ligt die misschien nog wel een stukje hoger.

Van Meijeren combineert het raadswerk met een baan van 32 uur en een gezin, met kinderen van 6, 4 en 2 jaar oud. Tijd om een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan is er nauwelijks. “Vorig jaar was ik 125 avonden op pad”, zegt hij. “Je woont vergaderingen bij, bezoekt wijkavonden en voert gesprekken met inwoners.” Als hij een keer een avondje thuis was, bleek het voor hem lastig om de knop om te zetten. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Als een inwoner me belt of mailt voor een gesprek, maak ik daar tijd voor. Dat hoort bij je taak van volksvertegenwoordiger.”

Toch begon het eind vorig jaar te knellen bij Van Meijeren. “Ik begon me af te vragen of ik zo wel door kon gaan. Als je doordeweeks drie à vier avonden weg bent, moet je gezin je missen. Dat wilde ik niet meer.” Na lang nadenken hakte hij tijdens de kerstperiode de knoop door en viel het besluit om te stoppen als raadslid. “Politiek gezien komt het afscheid te vroeg, maar voor ons gezin is dit het juiste moment.”

Toon debat
Hij gaat de politiek zeker missen. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen, met name over de toon van het debat. Die is de laatste jaren verhard. “Al heel gauw deugt iets niet. Tuurlijk, er gaan dingen fout hier in Woerden en dat mag je best benoemen. Maar er gaan ook heel veel dingen goed. Daar hoor je nooit iemand over.”

Hij zou graag meer ‘positieve’ politiek willen zien, maar twijfelt of dat gaat gebeuren. “Met kritiek haal je natuurlijk sneller de krant.”
Politiek is een hard vak. Zo zag hij in zijn eerste periode als raadslid vijf wethouders sneuvelen. Ook raadsleden staan tegenwoordig volop in de wind. Vooral bij grote onderwerpen, zoals de aanleg van de Rembrandtbrug en plaatsing van windmolens, is dat goed te merken. “Soms zijn mensen niet blij met het standpunt van je fractie. Dat maken ze je dan ook wel persoonlijk duidelijk.”

Het is volgens Van Meijeren de kunst om tijdens de discussie breed te luisteren, “dus niet alleen naar de hardste schreeuwers. Je moet bij het nemen van besluiten namelijk de belangen van alle inwoners goed afwegen.”

Van Meijeren werkt voor Necker, een gespecialiseerd onderzoeksbureau voor het openbaar bestuur. Hij hoort tijdens bezoeken aan gemeenteraden in het land dat veel raadsleden worstelen met de hoge werkdruk. Een pasklare oplossing om die druk te verminderen is er niet, maar Van Meijeren heeft wel wat ideeën. “Je kan de raad uitbreiden of de vergoeding verhogen. Of het raadswerk op maandag doen. Nu gebeurt dat op donderdagavond. Dat is nou niet het meest effectieve moment van de dag.”

Op 23 februari is het afscheid gepland van Van Meijeren. Daarna neemt hij de tijd om politiek ‘af te kicken’. Het boek is wat de CDA’er betreft zeker nog niet gesloten, “maar voorlopig zien ze mij niet meer terug.”