• Vrijwilligers Wim (links) en Igo: 'Wij hopen dit werk nog jaren te doen'.
• Vrijwilligers Wim (links) en Igo: 'Wij hopen dit werk nog jaren te doen'. Foto: De Mantelmeeuw

'Niet iedereen is geschikt, maar veel mensen kunnen dit'

woerden • Vrijwilligerswerk kent vele vormen. Als je vrijwilligerswerk zoekt, wil je vaak iets waar je blij van wordt. Als vrijwilliger bij een hospice werken is in dat geval misschien niet het eerste waaraan je denkt.

Vrijwilligers van De Mantelmeeuw in Woerden denken daar heel anders over. Ze voelen zich vaak juist geïnspireerd door wat ze doen. "Veel mensen reageren met bewoordingen als ‘zwaar’ en ‘emotioneel’ wanneer ik vertel dat ik in het hospice werk", vertelt Igo Corbière, één van de vrijwilligers. "Terwijl het hem juist vaak zit in heel kleine dingen. Als je voor iemand een kopje thee inschenkt, geef je meer dan alleen de thee. Het is ook de aandacht en warmte, de geruststelling dat anderen even voor je zorgen en de tijd voor je hebben. Want van één ding hebben wij heel veel en dat is: tijd voor de mensen."

Voldoening

"Lang niet iedereen is er geschikt voor, maar mensen die ontdekken dat het wèl iets voor ze is, halen er ook heel veel uit", zegt zijn collega-vrijwilliger Wim van Eck. "Ook al ben je daar niet bewust op uit: de voldoening wanneer je iets hebt kunnen betekenen voor iemand in een kwetsbare situatie, daar word je ondanks de serieuze kant van het werk echt blij van. En natuurlijk kun je dit werk niet doen zonder emoties, verdriet en ook humor. Daarin de balans vinden, dat heb ik echt geleerd in dit werk."

Igo herkent dat: "Dat iemand tijdens het eerste contact al zoveel met je deelt dat je hele waardevolle gesprekken kunt hebben. Dan denk ik: ‘Wie ben ik, dat ik dit werk mag doen?’"

Groter pand

Stichting De Mantelmeeuw is op zoek naar een groter pand. Dat is hard nodig nu er steeds vaker een beroep op terminale zorg wordt gedaan en aanvragers bij De Mantelmeeuw frequent te maken krijgen met een vol hospice. Dat versterkt voor De Mantelmeeuw de noodzaak om haar vrijwilligersgroep verder uit te breiden, ook met het oog op de toekomst.

"We doen dit echt met elkaar. In ons zorgwerk staan alle neuzen één kant op, terwijl elke vrijwilliger anders is", vertelt Wim. "Net als de mensen voor wie gezorgd wordt, mag je ook als vrijwilliger jezelf zijn. Dat geeft een mooie dynamiek in onze organisatie. We hebben ook steeds meer mannen in de groep."

Ook Igo voelt zich heel welkom bij De Mantelmeeuw. "Soms loop ik hier rond en realiseer me hoe groot het vertrouwen is in ons als vrijwilligers, en hoeveel verantwoordelijkheid we krijgen. Dat voelt goed, maar ook veilig omdat er altijd een vangnet is. De organisatie heeft dat goed geregeld: je kan altijd op iemand terugvallen. We zijn ook niet zomaar in het diepe gegooid. De cursus bij aanvang speelt daar een belangrijke rol in." Voor beide vrijwilligers is er geen twijfel. Ze hopen dit werk nog jaren te doen. En tegen iedereen die interesse heeft maar niet weet of hij of zij geschikt is, zeggen ze: 'Vooral doen!'

Stichting De Mantelmeeuw biedt ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase door haar vrijwilligers in te zetten bij mensen thuis en in het hospice aan de Meeuwenlaan in Woerden. Op 15 maart 2023 start een nieuwe vrijwilligerscursus. Daar zijn nog enkele plaatsen vrij. Mensen die belangstelling hebben, kunnen zich telefonisch aanmelden via: 0348-423784 of een e-mail sturen naar: info@demantelmeeuw.nl.