Landschapsbeheergroep IVN gaat wilgen knotten

woerden • De landschapsbeheergroep van IVN Woerden gaat zaterdag 11 februari tussen 09.00 en 15.00 uur wilgen knotten bij de familie Van Oosterom aan de Geestdorp 21a in Woerden. 

Veel handen maken licht werk, dus iedereen is welkom om een handje mee te helpen. Speciale kennis of vaardigheden zijn niet vereist. Bij de werkzaamheden is het dragen van een helm verplicht. Voor deelnemers die geen helm hebben stelt IVN er één beschikbaar. 

Knotwilgen zijn vaak heel dik en lijken daardoor stevig. Niets is minder waar. Vaak zijn ze gespleten of hol van binnen en bevatten ze rotte delen door het regenwater, dat er continue van boven naar binnendringt. Als de knotwilgen dan niet regelmatig worden geknot komt er te veel hout op te staan. Daardoor vangen ze in stormen te veel wind, scheuren ze door het gewicht van de takken kapot, of vallen ze in het water om. Hierom is het nodig wilgen die eenmaal geknot zijn te blijven knotten. In het voorjaar bieden ze vaak een plek aan broedende eenden.

Wie mee wil helpen met het knotten, kan zich opgeven bij coördinator Erwin Meijer (erwin.meijer@ziggo.nl) of via https://www.ivn.nl/afdeling/woerden/activiteiten. Tussen 12.00 en 12.30 uur nuttigen deelnemers hun zelf meegebrachte lunch.