Afbeelding

'Elke organisatie kan en mag zich bij ‘Samen in Woerden’ aansluiten'


FOTO

• Zo'n zestig vluchtelingen mochten zaterdag bowlen bij Star Bowling in Woerden.
Foto: Egberts Media

woerden • Niet alleen inwoners, ook de Woerdense ondernemers dragen hun steentje bij in de opvang en hulp aan Oekraïners en vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en andere landen. 

Afgelopen zomer werden tientallen Oekraïense vluchtelingen gastvrij opgevangen in Woerdense gastgezinnen en elke oproep zorgde voor een stroom aan gevraagde goederen, zoals servies en speelgoed. Inmiddels is het merendeel van die vluchtelingen verhuisd naar de opvanglocaties Stadspoort en De Bleek. Met 130 inwoners is het oude Campinagebouw vrijwel vol. Net als de vluchtelingen uit andere niet-Europese landen, proberen de Oekraïners met onder andere taallessen, (vrijwilligers)werk en sociale activiteiten te integreren in Woerden.

Taalbuddies

Naast de eerste opvang door Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart hebben meer Woerdense organisaties vraaggericht activiteiten georganiseerd. Denk aan koffieochtenden (onder andere door Kwadraad, House of Hope), wandelgroepen en sportieve activiteiten (Beweegteam Woerden), taalbuddies (Taalhuis Woerden), hulp bij mentale problemen of het invullen van formulieren (Kwadraad) en gerichte informatie over integratie (Wij zijn Woerden). Om alle activiteiten en inspanningen zo effectief mogelijk te laten werken, hebben alle genoemde organisaties zich sinds december verenigd in ‘Samen in Woerden’. Het doel is om elke zaterdagmiddag een activiteit te organiseren voor deze groep vluchtelingen. Met als rode draad een aantal vaste ingrediënten: integratie, taal, cultuur en het stimuleren van bewegen en zelfredzaamheid.

"Elke organisatie kan en mag zich bij ‘Samen in Woerden’ aansluiten, graag zelfs!", stelt Carola Deurwaarder, die elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek de Kwadraad HiP (Hulp bij Integratie & een Praatje) organiseert. "Gezellig samen iets ondernemen en Woerden leren kennen helpt om gevoelens van eenzaamheid, isolatie en angst voor het onbekende weg te nemen. Tijdens het wandelen van en naar de activiteit worden hulpvragen meestal direct opgelost. Door ons, maar vaak ook door een medevluchteling die zijn of haar ervaring deelt. En elke opgeloste vraag scheelt weer een belletje naar een professionele hulpverlener." 

Breder netwerk

Maarten Stiggelbout (Beweegteam Woerden) vult aan: "Het lopen in een gezellige groep zorgt voor positievere energie. Door als organisaties samen te werken bereiken we méér vluchtelingen met minder organisatie en zorgen we ervoor dat ze een breder netwerk krijgen en er even uit zijn." Ook Lex Albers (Wij zijn Woerden) beaamt dat: "We hebben allemaal het beste voor met de ontheemde mensen. Stel je voor dat je na de (soms gedwongen) vlucht uit je eigen huis, de opvang in een AZC en de onzekerheid over je toekomst uiteindelijk in Woerden een eigen, kleine leefruimte krijgt. Maar wat dan? Integreren en ook werken is best lastig als je de Nederlandse taal niet (goed) spreekt en alles om je heen afwijkt van wat je thuis gewend bent. Er is veel hulp, maar hoe vind je de weg daarnaartoe als je amper je huis uitkomt? Met ’Samen in Woerden’ bieden we een unieke kans om met Nederlanders én lotgenoten op pad te gaan."

Die combinatie verklaart misschien het succes van ‘Samen in Woerden’. In de zeven keer dat de zaterdagactiviteit tot nu toe georganiseerd werd, varieert de opkomst tussen de 13 en 64 deelnemers. Carola: "Het is hartverwarmend hoe positief ondernemend Woerden reageert als we vragen of we met de deelnemers langs mogen komen. Het Klooster, de schaatsbaan, chocomel bij Breuren, zwembad Batenstein, de molen, het Kaaspakhuis, Sol Sport, het Stadsmuseum, Star Bowling… allemaal hebben ze hun accommodatie gratis aangeboden en zich zo ingezet dat wij met tolken de deelnemers konden laten kennismaken met ‘wereldstad’ Woerden. En we hebben al plannen voor een bezoek aan Sportlust ’46, de brandweer, de badmintonvereniging en nog veel meer!"

Strike

Afgelopen zaterdag ging ‘Samen in Woerden' naar Star Bowling. Eigenaar Rob Gerlauf besloot ‘gewoon' een uur eerder open te gaan, zodat de ruim 60 deelnemers van ál zijn bowlingbanen gebruik konden maken. "Het was leuk om de mensen enthousiast te zien springen bij het omvallen van de kegels: een strike werd echt met de hele groep gevierd", vertelt Rob, die spontaan ook alle deelnemers een drankje aanbood. Wethouder Arjan Noorthoek kwam ook kijken en sprak met een Syrische vluchteling die in zijn thuisland een opleiding tot loodgieter deed. Na de bombardementen en zijn vlucht kreeg hij asiel in Nederland. "Hij integreerde, maakte zijn opleiding af en werkt inmiddels als loodgieter. En dat alles vertelde hij met een licht Woerdens accent", lacht Arjan.

Het aantal organisaties dat samen werkt in ‘Samen in Woerden' groeit gestaag: ook bijvoorbeeld Hart voor Woerden, de VVV, Het Gilde, Het Klooster en WoerdenWijzer zetten zich in. Maarten: "Ondersteuning mag ook éénmalig zijn. Eén keer binnen het concept iets regelen en voor de rest aansluiten is al voldoende. Juist omdat we het samen doen kunnen we élke zaterdag iets moois aanbieden. Daardoor worden de deelnemers optimaal geholpen, is de continuïteit gewaarborgd en neemt de organisatorische druk voor elk van ons af. Dat werkt prettig motiverend, ook voor de vrijwilligers van de aangesloten organisaties. Want het is gewoon leuk als jouw activiteit op 20, 30 of zelfs 60 mensen impact heeft."

Wie een idee heeft voor een activiteit of vragen heeft, kan contact opnemen met Carola Deurwaarder: 06-21459650 of e-mail: info@sameninwoerden.nl.