• Ramona Schalkwijk in het land tussen haar koeien.
• Ramona Schalkwijk in het land tussen haar koeien. Foto: aangeleverd

Onbemande boerderijwinkel in hartje Woerden

Algemeen

WOERDEN • In de Rijnstraat in Woerden gaat in maart Oogst open, een onbemande boerderijwinkel waarin boeren en makers uit de omgeving hun producten aanbieden. 

Ramona Schalkwijk gaat de winkel beheren. Zij runt aan de Blokland in Montfoort een melkveehouderij met 130 koeien. Vanaf het moment dat zij in 2016 het bedrijf overnam van haar ouders, is ze bezig boerderij Bloemweidemelk te transformeren van een gangbaar naar een regeneratief bedrijf. 

Kruidenrijk grasland
“Ik ben constant op zoek naar manieren om de bodem te verbeteren”, vertelt ze. “Zo zijn we gestopt met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast hebben we bomen aangeplant en kruidenrijk grasland ingezaaid.” De volgende stap is het aantal koeien per hectare te verminderen. “Om dit te kunnen bekostigen gaan we zelf kaas maken en willen we eigen vlees en zuivel aanbieden.”

Toen vorig jaar de eerste Oogst-winkel in Leiden open ging, sprak het concept haar direct aan. “Ik vind het leuk om een soort verbinder te zijn tussen stad en platteland. Als je je eigen producten in een winkel hier in de buurt kan verkopen, is dat helemaal mooi.” Bij Oogst liggen straks niet alleen de producten van boerderij Bloemweidemelk, maar ook groenten, fruit, zuivel, kaas, eieren en vlees van andere natuur-inclusieve boeren uit de buurt. Ramona hoefde weinig moeite te doen om die te vinden. “Veel boeren willen hun producten in de stad verkopen. Oogst biedt hen nu een podium. Ze krijgen een eerlijke prijs voor hun producten waardoor zij kunnen investeren in duurzame werkwijzen. En Woerdenaren goed eten van dichtbij!”

App
Oogst is een zelfbedieningswinkel (zonder personeel) waar je de winkeldeur opent met een app. “Als je binnen bent, zoek je uit wat je nodig hebt”, zegt Fennie Lansbergen, bedenker van het concept Oogst. “In de app tik je de producten aan die je meeneemt om die vervolgens je boodschappen met iDeal af te rekenen.”

Bang voor misbruik is ze niet. “Consumenten van Oogst kiezen heel bewust voor lokaal voedsel. Die willen dat de boer daar een eerlijke prijs voor krijgt. Weggaan zonder te betalen gebeurt eigenlijk niet. Af en toe krijgen we zelfs telefoontje van klanten die zijn vergeten iets af te rekenen en dit alsnog willen doen.”

De winkel in Leiden wordt gerund door boer Joost van Schie uit Warmond. Klanten weten de zaak steeds beter te vinden. Vooral de ruime openingstijden worden gewaardeerd. “Als je ‘s avonds of op zondag wil komen winkelen, is dat gewoon mogelijk. Super handig natuurlijk.”

Uitwisseling
Grote voordeel voor Ramona is dat ze de winkel kan runnen naast haar werkzaamheden op de boerderij. Een deel van de producten haalt ze zelf op bij de leveranciers. “Veel van hen hebben zelf een boerderijwinkel bij hun bedrijf. Het leuke is dat er weer een soort uitwisseling van producten ontstaat. Zo liggen veel producten van onze boerderij straks ook bij hen in de winkel.”

De winkel wordt momenteel verbouwd. Tevens is er een crowdfunding gestart. “Mensen kunnen shoptegoed kopen om het initiatief financieel te steunen. De opening van de winkel staat gepland op zaterdag 11 maart, met een feestelijke opening met boeren en buurtbewoners op zaterdag 18 maart.