• Nieuwbouw op Nieuw-Middelland in Woerden.
• Nieuwbouw op Nieuw-Middelland in Woerden. Foto: Floris Bakker

Woerden krijgt er in 2023 ruim 300 woningen bij

Algemeen

WOERDEN • Dit jaar komen er in Woerden 310 woningen bij, van sociale huur tot dure koop. Ook voor de jaren daarna gaat de gemeente uit van gemiddeld 300 à 400 nieuwe woningen per jaar. Dat is flink meer dan in de afgelopen jaren. In 2022 werden er 261 woningen opgeleverd. 

In totaal wordt er gewerkt aan plannen voor 5.412 nieuwe woningen in de gemeente Woerden tot 2040. Daarvan zijn er al 2.198 opgenomen in bouwplannen tot 2030. Een deel hiervan is in voorbereiding. Andere zijn al in aanbouw, zoals WITT en The Mill in Woerden en Weidse Weelde in Kamerik. 

Opvangplekken
Ook tellen de woningen mee die in 2022 zijn opgeleverd, zoals De Pionier in Zegveld en verschillende projecten in het centrum van Woerden. In Nieuw-Middelland werden de eerste bewoners in de nieuwbouw van De Houttuin verwelkomd. Ook zijn in Nieuw-Middelland opvangplekken geregeld voor Oekraïense vluchtelingen in De Stadspoort en aan De Bleek.

Belangrijke projecten in 2023 zijn de Hof van Harmelen, Willem-Alexanderlaan en Raadhuislaan in Harmelen, de scholenlocaties aan de Mijzijde in Kamerik en diverse projecten in het Schilders- en Staatsliedenkwartier en in de binnenstad van Woerden. De meeste ruimte voor nieuwe woningen is er de komende jaren in Nieuw-Middelland, Snellerpoort en het Stationsgebied. 

Goed nieuws
Wethouder Arjan Noorthoek (wonen) is de bouw van woningen goed nieuws voor de vele woningzoekenden. “Maar we moeten ook vooruitkijken. Grote bouwplannen hebben een lange voorbereidingstijd. Achter de schermen zijn we dus ook al aan de slag voor de jaren daarna, bijvoorbeeld in Snellerpoort en Nieuw-Middelland. Dat is niet altijd zichtbaar, maar wel belangrijk. Betaalbaarheid is daarbij een continu aandachtspunt.”

De stad Woerden heeft tot 2040 voldoende locaties voor woningbouw. Maar er moeten voor ná 2028 in overleg met de bewoners nog wel bouwlocaties worden gevonden voor Harmelen, Kamerik en Zegveld. Andere uitdagingen zijn: hoge bouwkosten, krapte op de arbeidsmarkt, veranderende marktomstandigheden, energietransitie, natuurinclusief bouwen, een passend wegennet en invoering van de nieuwe Omgevingswet. 

In 2023 worden er 125 sociale huurwoningen opgeleverd: 82 in De Houttuin, 25 in plan Witt en 18 in kleinere projecten in en nabij het centrum. Eind 2022 is het project De Pionier opgeleverd met 24 sociale huurwoningen voor ouderen in Zegveld. Naar verwachting zullen hiermee de zoektijden afnemen en de doorstroming verbeteren.