• Een vogelhuisje maken is een serieuze aangelegenheid.
• Een vogelhuisje maken is een serieuze aangelegenheid. Foto: Paul van den Dungen

Kennismaken met techniek tijdens Tech Experience in Woerdense TechnoHUB

Algemeen

WOERDEN • Sterk Techniek Onderwijs regio Woerden, IJsselstein en Montfoort en het bedrijfsleven organiseerde donderdag de regionale Tech Experience in de TechnoHUB. Een doe-avond voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs namen er met hun ouders een kijkje. 

De hamvraag was: Is een technische opleiding iets voor jou en wil je zien wat je tijdens de praktijklessen leert? In vier lokalen, de centrale ruimte en het 3D print lab van de TechnoHUB kon kennis worden gemaakt met metaal-, installatie- en elektrotechniek. Ook konden de bezoekers ervaren wat er komt kijken binnen de bouw, wonen- en interieurbranche, maar ook alles over auto-, motor- en fietstechniek. Nieuwe technieken werden getoond en Smart Tech uitdagingen als 3D printen, robotica, drone- en hovercraft techniek. 

Bij QBTEC en Kiremko kon een frituurmandje worden gemaakt en gelast. Ook werden er vogelhuisjes van metaal of van hout gemaakt. Verschillende onderwijsinstellingen, waaronder het Kalsbeek College, ROC Midden-Nederland, mboRijnland, Cals College IJsselstein en de Tech Campus Nieuwegein toonden hun specialismen. Het waren niet alleen de leerlingen die tijdens de verschillende workshops actief werden bezig gehouden, heel vaak was het ook een van de ouders die daarbij een helpende hand bood. 

Opnieuw werd bewezen dat het verdwenen technisch onderwijs in Nederland nodig moet terugkeren. De behoefte aan technisch geschoold personeel is nijpend. Werkgevers zitten te springen om nieuwe arbeidskrachten. Bedrijven bieden zelf gedegen interne opleidingen, toegespitst op de eigen organisatie. In de afgelopen twee jaar heeft 5 procent meer leerlingen voor techniek in het voortgezet onderwijs gekozen en kwamen er in de regio 6 procent meer meisjes in de techniek.