• Wijkagent Jeroen van Beek en burgemeester Victor Molkenboer over ondermijning.
• Wijkagent Jeroen van Beek en burgemeester Victor Molkenboer over ondermijning. Foto: Paul van den Dungen

Ondermijning ook in Woerden steeds groter probleem

Algemeen

WOERDEN • Ondermijning is binnen onze samenleving een steeds groter probleem. Ook in Woerden. 

Het vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat bij je om de hoek. Criminelen die bestuurders, ambtenaren, medewerkers van bedrijven en burgers bedreigen en afpersen. Op klaarlichte dag vinden in het criminele circuit afrekeningen plaats. Ondernemers kunnen ongemerkt verstrikt raken in deze criminaliteit en weten dan niet wat zij moeten doen. De onder- en bovenwereld zijn in de loop van de tijd al behoorlijk met elkaar verweven. 

In deze tijd van inflatie, hoge energieprijzen en dure levensmiddelen zijn opgelopen schulden geen uitzondering. Als er dan iemand met een flinke pak geld voor je staat kan het moeilijk zijn om zo’n aanbod af te slaan. Criminelen misbruiken de bovenwereld voor hun criminele activiteiten. Door deze ondermijning raken onderwereld en bovenwereld steeds meer met elkaar verweven in het leven van alledag, en dat verzwakt onze rechtsstaat en democratie.

Witwaspraktijken
Ondermijning is vaak gerelateerd aan drugs, maar gaat veel verder. Vanuit drugslabs worden miljoenenomzetten gemaakt die leiden tot witwaspraktijken. Bedrijfjes worden kunstmatig overeind gehouden om al dat geld wit te wassen. De ervaring heeft geleerd dat vaak kappers, telefoonzaken, massagesalons en nagelstudio’s zich hiervoor lenen. Laat vooral duidelijk zijn dat het overgrote deel van deze zaken door hardwerkende ondernemers wordt gerund die zich met deze praktijken niet inlaten. Criminelen witwassen hun drugsgeld onder de dekmantel van dit type winkels. De winkelomzet is dan niet gerelateerd aan de inkoop van shampoo, nagellak of massageolie. Klanten worden in de administratie gezet die er nooit zijn geweest en er wordt aangegeven dat ze allemaal contant hebben betaald, alleen al om het zwarte geld wit te wassen. 

Ondermijning en drugscriminaliteit lijkt veel inwoners niet echt te raken maar dat doet het wel degelijk. In sommige gevallen raakt het inwoners direct en gebeurt het pal onder hun neus. Afgelopen jaar zijn er in Woerden meerdere drugslabs opgerold die niet in verlaten schuren of loodsen zaten. Denk aan het crystal methlab aan de Henrik Ibsenweg. Een enorm drugslab midden in een woonwijk, met alle gevaren van dien en het grote risico van brand en explosies. Maar ook op andere plekken in Woerden zijn drugslabs en hennepplantages gevonden in woningen en appartementen aan de Molenvlietbrink, Wederikveld, Hoge Rijndijk en Wilhelminaweg.

Bestuurlijk opgetreden
Burgemeester Victor Molkenboer: “Vorig jaar heb ik vier woningen en vier bedrijfspanden na drugsvondsten gesloten. Ook hebben we zeven keer bestuurlijk opgetreden tegen drugsdealers op straat met een last onder dwangsom. Van de dreiging met een boete van 5 duizend euro bij een tweede overtreding gaat een grote preventieve werking uit. Daarnaast staan de bestuursrechtelijke optredens los van een eventuele strafrechtelijke afdoening. We kunnen er niet omheen dat de onderwereld ook in Woerden steeds meer voet aan de grond probeert te krijgen.” 

Wijkagent Jeroen van Beek bevestigt dat. “Ondermijning is een diepgeworteld probleem dat alleen gezamenlijk kan worden aangepakt. Gemeente en politie werken samen met de Belastingdienst, justitie, brandweer, GGD, ondernemers en inwoners. Door samen op te trekken en alert te zijn creëren we een klimaat dat helpt om ondermijning op te sporen, aan te pakken en in te dammen.”

Wijkagenten, boa’s en toezichthouders van de gemeente houden woonwijken, winkels en bedrijventerreinen in de gaten en proberen blinde vlekken in kaart te brengen, zoals een pand dat helemaal achteraf op een bedrijventerrein zit. “Welke ondernemer zit daar en wat gebeurt er precies? Ook integrale controles worden regelmatig uitgevoerd. Gemeente en politie bezoeken samen met de ODRU en Belastingdienst bedrijven. Zo wordt inzicht verkregen op alle activiteiten in de gemeente en zien we of ondernemers zich aan de regels houden.” 

Sluitingsduur
Regionaal werkt Woerden samen met omliggende gemeenten en wordt geprobeerd het beleid gelijk te trekken. Zoals de lengte van de sluitingsduur van een drugspand waarmee je voorkomt dat het in de ene gemeente aantrekkelijker is om een drugslab op te zetten dan in een andere gemeente. Ook de pandeigenaren worden bewuster gemaakt. “Als zij een pand verhuren en dat blijkt daarna gebruikt voor productie of opslag van drugs, dan faciliteren ze daarmee ondermijnende activiteiten”, zegt Van Beek. “Verhuur je een bedrijfspand aan een ondernemer met een autobedrijf, dan moeten de klanten die er komen, de werktijden en werkzaamheden ook passen bij het bedrijf. Lijkt dat niet te kloppen dan kunnen ondernemers dit melden.”