• Marit Snepvangers bezig met het maken van beelden voor haar documentaire Tutti.
• Marit Snepvangers bezig met het maken van beelden voor haar documentaire Tutti. Foto: Peter-Paul Oostveen

Documentaire over het fanfareleven

woerden • Ze gaf de documentaire de naam 'Tutti', dat in het Italiaans 'allen' betekent. "Het is een muziekterm die aanduidt dat het gehele orkest speelt", legt Marit uit. 

Vier maanden lang volgde ze twee fanfares (Kunst na Arbeid uit Zegveld en Nieuw Leven uit Kamerik) en een harmonie (De Vriendschap uit Woerden). Ze was aanwezig bij repetities, de intocht van Sinterklaas, het ophalen van oud papier en vele optredens. Ook interviewde ze enkele muzikanten over de betekenis van de vereniging in hun leven.  

Leegloop

Het idee voor de documentaire kwam van Esther Didden, voorzitter van Stichting Cultuurplatform Woerden. "Ik zocht een stage en mijn stagebegeleider kende Esther", vertelt Marit. "Zij vroeg of ik misschien interesse had om een documentaire te maken over de leegloop bij muziekverenigingen. Dat leek me wel interessant."

Heel veel kennis over fanfare- en harmoniemuziek had de 23-jarige studente tot voor kort niet. "Ik woon al m'n hele leven in Utrecht en ben gewoon niet zo bekend met de dorpscultuur. Mijn beeld van de fanfare was dat van een groep muzikanten die door de straten loopt met inwoners van het dorp die langs de weg staan. Dat beeld heb ik toch wel bij moeten stellen."

Want het fanfareleven gaat om veel meer dan alleen met elkaar muziek maken. Zo viel het Marit tijdens het filmen op hoe hecht de leden van de muziekverenigingen met elkaar zijn. "Er heerst echt een familiegevoel', zegt ze. "Iedereen is vertrouwd met elkaar en leden hebben ook alles voor elkaar over. Die saamhorigheid is wel heel bijzonder."

Moeder

Ze volgde vier muzikanten. Zo interviewde ze de 22-jarige Tineke, die al sinds haar jeugd lid is van Nieuw Leven. Bij Kunst na Arbeid had ze een gesprek met Gerdi (56), die fungeert als een soort 'moeder' van de fanfare. Bij De Vriendschap portretteerde ze twee leden: Sebastiaan van 15 en zeventiger Ben. "Het leeftijdsverschil tussen deze twee is groot. Om die reden vond ik het mooi om hen te volgen." 

Over de toekomst van de muziekverenigingen is ze somber, vooral omdat het ledental maar blijft dalen. Nieuwe aanwas is er nauwelijks. "Nieuw Leven telt 15 leden en bij Kunst na Arbeid musiceren ze met 27 leden. Ik weet echt niet of die twee verenigingen over tien jaar nog bestaan. Het zou zonde zijn als ze verdwijnen, want deze verenigingen zijn een verbindende factor in het dorp."

Bioscoop

Dat haar twintig minuten durende documentaire op 20 maart in bioscoop Annex Cinema is te zien vindt ze bijzonder. "Dat had ik nooit verwacht toen ik begon met filmen." 'Tutti' begint om 20.45 uur vertoond. De toegang is gratis. Kaartjes zijn te reserveren via de website van Cultuur Platform Woerden. De capaciteit is beperkt, dus het advies is om een kaartje te reserveren.