Vmbo'ers op ‘sollicitatiegesprek’

woerden • Alle eindexamenleerlingen van de vmbo kaderberoepsgerichte leerweg van het Minkema College gaan maandag 6 en dinsdag 7 maart op sollicitatiegesprek bij leden van de Rotary Woerden. De gesprekken vinden plaats in het kantoor van Van Dijk Trucks in Woerden.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Wat zet je op je cv? Hoe presenteer je jezelf bij een sollicitatiegesprek? "Dit zijn belangrijke vaardigheden als je wilt solliciteren voor een stage, een bijbaantje en later in je leven voor een vaste baan. We willen onze examenleerlingen hier dan ook goede handvatten voor meegeven", aldus Annemieke Kalshoven-Tol, directeur onderwijs Minkema College. 

Door de krapte op de arbeidsmarkt lijkt het vinden van een baan wellicht een eitje, maar een goede voorbereiding voor een sollicitatiegesprek is nog steeds cruciaal. Chris den Hengst, één van de Rotary-leden die meewerkt aan dit project, beaamt dat. "De brief blijft de eerste kennismaking met een kandidaat, dus daarin wil je jezelf meteen goed laten zien. Het gesprek is echt het moment waarop je jezelf kunt presenteren, dus dat leerlingen dit nu met onze leden kunnen oefenen vinden we ontzettend belangrijk."
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de eerste twee onderdelen: de brief en het cv. Op school is bij het vak Nederlands geoefend met het schrijven van een correcte sollicitatiemail. Daarnaast hebben de leerlingen met hun mentor een cv gemaakt. De sollicitatiemails zijn naar de leden van de Rotary Woerden gegaan, zodat zij zich kunnen voorbereiden op het sollicitatiegesprek.