Open dag en verkiezings-markt bij waterschap

regio/houten • Kennismaken met het werk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de kandidaten voor de komende waterschapsverkiezing kan zaterdag 4 maart in en rondom het waterschapskantoor aan de Poldermolen 2 in Houten. Iedereen is er welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

Op het voorterrein kunnen bezoekers onder meer een kijkje nemen in de mobiele dijkbewakingspost, van waaruit bij hoogwater of droogte de uitgifte van materialen voor de dijkwachten wordt gecoördineerd. In de crisisruimte zijn presentaties te zien over hoe het waterschap crises aanpakt, zoals hoogwater, wateroverlast en droogte. 

Waterpeil

In de regiekamer vertellen medewerkers hoe ze met meer dan 400 sluizen, gemalen en stuwen het waterpeil op afstand kunnen regelen. Kinderen kunnen spelen met de watertafel, ontdekken hoe een vispassage werkt, uitvissen wat je door de wc mag spoelen en creatief aan de slag aan de kleur- en knutseltafel. Tijdens de open dag zijn ook 19e eeuwse kaarten en foto’s van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven te zien. Ze waren in 1878 zo bijzonder dat ze zelfs ingestuurd werden voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. 

Veertien partijen doen 15 maart mee met de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Tijdens de open dag is er alle gelegenheid om kennis te maken met de kandidaten en hun standpunten.

q  www.hdsr.nl/opendag2023.