• Kassen in de Harmelerwaard.
• Kassen in de Harmelerwaard. Foto: Floris Bakker

De Groene Buffer pleit voor woningbouw in Harmelerwaard

Algemeen

HARMELEN • Stichting De Groene Buffer ziet kansen voor woningbouw in de Harmelerwaard. Dit kan de oprukkende verstedelijking voorkomen. 

In een brief aan het college, de gemeenteraad van Woerden en Statenleden van de provincie Utrecht schrijft voorzitter Paul Kwakkenbos dat De Groene Buffer de afgelopen maanden intensief heeft meegedacht aan een nieuwe invulling van de Harmelerwaard. De glastuinbouwers in dit gebied hebben weinig mogelijkheden voor uitbreiding en verduurzaming en willen daarom vertrekken. Om leegstand en verloedering te voorkomen, zijn de gemeente Woerden en Provincie Utrecht een onderzoek gestart.

Parel
Kwakkenbos noemt Harmelen ‘een fantastische dorpskern in het groen’ en ‘startpunt van het Groene Hart ten westen van Utrecht’. “Deze dorpskern ligt in een open agrarisch gebied met nog steeds kleinschalige agrarische bedrijven, en is daarmee een landschappelijke parel in het groene gebied van Woerden. Een dorpskern met rust en ruimte voor zowel Woerdense en Leidsche Rijn inwoners.”

Bij de herindeling in 2001 kreeg Harmelen de belangrijke functie om oprukkende verstedelijking te voorkomen. Tegelijkertijd is er ook verzet tegen bouwen buiten de bebouwde kom, ondanks dat er veel vraag naar betaalbare woningen is. Door woningen te bouwen op de plaats waar nu kassen staan, worden volgens Kwakkenbos twee vliegen in één klap geslagen: er kunnen woningen worden neergezet in reeds bebouwd gebied en zoekgebieden om te bouwen kunnen van tafel.  

Unieke mogelijkheid
Hij wijst op de beperkte bouwtaak in de dorpskern van Harmelen. Daar mag volgens de woonvisie alleen gebouwd worden voor de eigen bevolking. “Maar de roep om betaalbare woningen voor onze startende jeugd, jonge gezinnen en senioren is groot. Met het aandienen van de unieke mogelijkheid om de kassen in de Harmelerwaard in te ruilen tegen woningbouw ontstaat de prachtige en eenmalige kans om ruim voldoende woningen te bouwen in reeds bebouwd gebied.” 

De Groene Buffer denkt dat het goed mogelijk is om de uitruil van kassen voor huizen voor elkaar te krijgen waarbij andere belangrijke zaken zoals verkeer, voorzieningen en waterbeheer niet uit het oog worden verloren. Tegelijkertijd kan, in overleg met agrariërs, het omliggende groengebied ten noorden en ten zuiden worden versterkt, met aandacht voor landschap, natuur en groene recreatie.