• Sven Pluimers.
• Sven Pluimers. Foto: Floris Bakker

Sven uit Woerden streeft naar inclusieve arbeidsmarkt

Algemeen

WOERDEN  • Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan er nog steeds veel mensen aan de kant die graag willen werken. Zoals mensen met een beperking. Zonde, vindt Sven Pluimers (27). “We kijken onvoldoende naar iemands talenten.”

Om ondernemers en werkzoekenden met elkaar te verbinden, is er op woensdag 15 maart voor de derde keer het Inclusief Ondernemers Café. De twee vorige edities waren uiterst succesvol. Toch blijft het volgens Pluimers nodig om het evenement te organiseren. “Er zijn nog mensen die geen werk hebben en door omstandigheden van een ziekte verleden of een andere beperking geen mogelijkheden zien. Zij hebben talenten en willen aan de slag, maar weten niet hoe. Ik bied hen een netwerk aan waar ze gebruik van kunnen maken. Het doel is om werkgevers en werkzoekenden met elkaar te verbinden, om zo te komen tot een meer inclusieve arbeidsmarkt.” 

Kennis
Vaak kunnen werkgevers ook wel wat hulp gebruiken. Vanwege een gebrek aan kennis nemen veel bedrijven nu geen mensen aan die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Pluimers: “Ze weten niet wat voor contract ze iemand met een beperking moeten bieden, maar ook niet dat er subsidies worden verleend. Allemaal zaken waar wij hen meer over kunnen vertellen.” 

De stap naar het bedrijfsleven is voor mensen met een beperking best lastig. Sven kan erover meepraten. Hij heeft zelf een licht verstandelijke beperking. Vijf jaar geleden ging hij aan de slag bij ESH Media, een bedrijf dat gespecialiseerd is in buitenreclame. “Samen met mijn werkgever heb ik gekeken welke taken ik aan kan. Dat werkt goed.” 

Verschillende bedrijven in Woerden zijn al succesvol werkzaam met een inclusieve werkvloer. Denk aan Jan’s Steen, Impress, bouwmarkt Gamma en Jumbo Langerak. “Het leuke is dat een aantal werkgevers naar het café komt om hun verhaal te vertellen”, zegt Pluimers. “Uit die verhalen blijkt dat je als bedrijf best veel kan betekenen. Kijk naar iemands talenten en interesses en maak afspraken. Met een beetje inlevingsvermogen en flexibiliteit kom je al een heel eind.” 

Inclusiever Woerden
Sven zet zich op meerdere manier in voor een inclusiever Woerden. Zo is hij al jaren lid van de werkgroep ‘Iedereen doet mee!’ en actief voor Progressief Woerden. “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, achtergrond, talent of beperking.”

Het Inclusief Ondernemers Café wordt gehouden bij Podium Bredius (aanvang 18.30 uur) en is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden via: 06-14559586 of e-mail: info@inclusiefwoerden.nl.