Lezing weeskinderen en weeshuizen

woerden • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging geeft Nettie Stoppelenburg op dinsdag 14 maart een lezing in De Dam aan de Wilhelminaweg 79 in Woerden over weeskinderen en weeshuizen.   

In veel steden in Nederland worden in de zestiende eeuw weeshuizen gesticht. Oorlogen en pestepidemieën leiden tot grote aantallen weeskinderen, die vaak niet door familie kunnen worden opgevangen. Zo komt er in Oudewater, aan het begin van de zeventiende eeuw, een weeshuis op de locatie waar nu het Gasplein is. Ook Woerden heeft een weeshuis. Het wordt in 1595 in gebruik genomen en functioneert tot 1811. Vanaf 1795 heet deze instelling het Gereformeerd Weeshuis

Gereformeerd echtpaar

Hoewel het bestuur van het weeshuis in handen is van regenten, zorgen een binnenvader en binnenmoeder voor de dagelijkse gang van zaken. Het moet vaak een gereformeerd echtpaar zijn dat zelf geen kinderen heeft. Voor de weeskinderen zijn zij als een vader en moeder. 

Nettie Stoppelenburg vertelt over de weeshuizen, de weeskinderen die er werden opgevangen en over liefdadigheid in die tijd. Zij studeerde kunstgeschiedenis, archeologie en geschiedenis en werkt als medewerker educatie en informatie in Het Utrechts Archief. In 2021 verscheen haar artikel ‘Het Weeshuis van Oudewater’ in het Jaarboek Oud-Utrecht. De lezing begint 20.00 uur en de toegang is gratis.