• Spandoek van Volt dat is beklad.
• Spandoek van Volt dat is beklad. Foto: aangeleverd

Volt'ers verbaal belaagd tijdens flyeren

woerden • Vrijwilligers van Volt zijn maandagochtend in Woerden tijdens het flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen verbaal belaagd. “Heel triest om te ervaren.” 

Hans de Jong deelde voor de ingang van het station verkiezingsfolders uit aan reizigers toen er plots een auto voor zijn neus stopte. “De bestuurder opende het raam en riep: ‘landverraders, de tribunalen zullen volgen’ naar ons. Met gierende banden reed -ie vervolgens weg. We moesten er wel een beetje om lachen, maar het tekent wel de sfeer die er heerst tijdens deze verkiezingscampagne.” Hij wijst naar de vele spandoeken en verkiezingsposters die in Woerden hangen. “Daar zijn er al heel wat van beklad met rode kruizen. Bij één spandoek is zelfs het logo van het CDA eruit gesneden.” 

Tegen democratie

Een verklaring voor de vernielingen en verbale agressie kan De Jong wel geven. “Er zijn mensen die geen vertrouwen meer in de politiek hebben en tegen de democratie zijn. Ik zou deze mensen graag wijzen op landen waar geen democratie en geen politieke vrijheid is, zoals Rusland, Iran en China. Waar de welvaart en het welzijn van de inwoners op een veel lager peil is blijven steken, en waar je als inwoner helemaal niet gehoord wordt. Hoe vervelend het ook is om in een democratische en in een vrije politieke samenlevingen niet altijd je zin kan krijgen, het alternatief is nog veel slechter.”

Tijdens het campagne voert De Jong wel eens discussies met mensen op straat. “Prima, dat hoort erbij. Dat maakt campagne voeren juist leuk. Maar ik heb wel de indruk dat mensen er tegenwoordig slecht tegen kunnen als ze hun gelijk niet krijgen. Maar - hoe vervelend ook - dat hoort bij een democratische samenleving zoals de onze. Het alternatief is nog veel slechter.”
Zelf laat hij zich niet van de wijs brengen door vervelende ervaringen. "Het motiveert mij alleen maar om nóg meer m'n best te doen. Ik roep ook iedereen op om te gaan stemmen. Stem op die partij waar jij van denkt dat die de beste plannen heeft voor de toekomst van jouw provincie.”