• Winfried Vergeer , presentator van Muziekgasten.
• Winfried Vergeer , presentator van Muziekgasten. Foto: Floris Bakker

RPL Woerden zet deuren studio open

woerden • Naast dat er informatie wordt gegeven over de activiteiten van de lokale omroep is er van alles te doen. Zo kunnen bezoekers een plaatje aankondigen bij een radioprogramma, een officiële stemtest doen en meewerken aan het maken van een filmpje. "Het is een dag waarop je alle facetten van lokale media van dichtbij kunt meemaken", vertelt bestuurslid Ria Kraan. 

Leren

Zo'n 70 vrijwilligers zijn actief voor RPL. Die houden zich bezig met het maken van radio en tv en het vullen van de website met nieuwsartikelen. Dit alles kost volgens Kraan veel tijd en inspanning. "Het zou leuk zijn als er een wat nieuwe vrijwilligers bijkomen. Die kunnen hier van alles leren en via Stichting NLPO (een orgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland, red.) cursussen volgen."
De radioafdeling is goed 'bemenst', maar bij de tv-tak van RPL kunnen ze nog wel wat extra handjes gebruiken. "Tv maken is vrij intensief", stelt Henk Mulder. "Voor één minuut tv moet je ongeveer een uur rekenen. Je bent aan 't filmen, editen en moet dan ook nog de voice over inspreken. Veel werk, maar hartstikke leuk om te doen."

RPL zit boordevol plannen. Zo wil de omroep in de nabije toekomst meer tv-uitzendingen uitzenden over actuele onderwerpen. "Tegelijkertijd maken we ook slow tv", zegt Mulder. "Zo zijn we onlangs begonnen met het uitzenden van 'Wat Woerden bezighield', een programma over de geschiedenis van onze stad. En we hebben een kookprogramma waarin inwoners met een andere culturele achtergrond een maaltijd maken." 

Human interest

Sinds 1 februari werkt er een professionele journalist bij RPL. Die gaat de medewerkers begeleiden, onder meer om de website wat meer body te geven. De radio zendt 24/7 uit. Naast muziek zijn er nieuws-, sportprogramma's en is er aandacht voor human interest. Zo is Winfried Vergeer de presentator van Muziekgasten, een programma waarbij de gast wat vertelt over zijn of haar muzieksmaak. "Daarnaast nodigen we voor de zaterdagavond een artiest of band uit om live te komen spelen op het podium in onze studio."
Over de naamsbekendheid hoeft RPL niet te klagen. Zo'n 75 procent van de inwoners van de gemeente Woerden kent de lokale omroep, weet Kraan. "Tussen de 50 en 60 procent van hen luistert ook naar onze uitzendingen op de radio. En 40 procent kent ons van tv. Dat zijn cijfers waar we trots op zijn, maar we hebben de ambitie om te groeien. Dat kan alleen niet zonder extra vrijwilligers."