• Janita (met award) en Gerben (met bloemen) tijdens de uitreiking van de Cum Laude Awards.
• Janita (met award) en Gerben (met bloemen) tijdens de uitreiking van de Cum Laude Awards. Foto: aangeleverd

De beste belegen kaas komt uit Woerden

Zakelijk

WOERDEN • De lekkerste belegen kaas van de boerderij komt van de familie Van de Weerd uit Woerden. De kaas is een van de winnaars van de Cum Laude kaasverkiezing.

Gerben en Janita van de Weerd waren flink verrast toen donderdag in Fort Wierickerschans in Bodegraven de naam van hun bedrijf op het scherm verscheen. De belegen kaas die zij zelf maken, was als beste beoordeeld. Iets dat ze niet hadden verwacht. “Bij regionale verkiezingen zijn we wel eens in de prijzen gevallen”, vertelt Gerben “Maar bij de verkiezing van de Cum Laude Awards, de grootste landelijke kaaskeuring, wilde het maar niet lukken. Nu dus wel. En daar zijn we uiteraard ontzettend blij mee.”

Gerben haalt het beoordelingsbriefje tevoorschijn. Daarop zijn nauwelijks minpunten te vinden. “De keurmeesters kijken naar verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?) en uiteraard de geur en smaak. Onze kaas kreeg 95 punten, goed voor platina.” De award heeft een mooi plekje gekregen op de toonbank van de boerderijwinkel. 

Spoor
Het was de oma van Gerben die bijna 50 jaar geleden begon met het maken van kaas. Dat gebeurde nog op de boerderij van de familie Van de Weerd in polder Breeveld. Toen die in ‘96 moest wijken voor de verbreding van het spoor, kwam er een nieuwe bedrijf op Veldwijk. Daar runt de familie een melkveehouderij en kaasmakerij.

In de boerderijwinkel kun je de kazen kopen die op de boerderij gemaakt worden. Maar het grootste deel gaat naar het pakhuis van Albert Heijn. “De kazen die we op dezelfde dag als de winnende kaas hebben gemaakt, hebben we maar teruggehaald”, lacht Gerben. “Die gaan we hier in de winkel verkopen.”

Het geheim van hun prijswinnende kaas? “Dat is er niet”, vertelt Dick, de vader van Gerben. “Het hele proces (van het kaasmaken) probeer je zoveel mogelijk vast te houden, maar melk heeft niet altijd dezelfde samenstelling. Dus maak je niet altijd exact dezelfde kaas.”