• Damon met zijn showstuk en de broden die hij gemaakt heeft.
• Damon met zijn showstuk en de broden die hij gemaakt heeft. Foto: aangeleverd

Damon uit Harmelen bij beste drie van Nederland

Algemeen

HARMELEN • Een spannende week is aangebroken voor Damon van den Berg. Vrijdag hoort de Harmelenaar of hij de winnaar is van Skills Heroes, de vakwedstrijd voor het (v)mbo.  

De 20-jarige weet al zijn hele leven dat hij bakker wil worden. Nadat hij het vmbo en mbo niveau vier Brood en Banket had afgerond wilde hij zich verder specialiseren. Hij volgt nu de opleiding Boulanger in Eindhoven. Het Skills-avontuur begon voor Damon op 18 januari met zijn deelname aan de kwalificatiewedstrijden. Als opdracht moest hij chocoladebroodjes maken. “Ik had me goed voorbereid en ging er met een goed gevoel heen”, vertelt de Harmelenaar.  

Smaak
Toch was Damon behoorlijk zenuwachtig toen de eindstand bekend werd gemaakt. “Het is een strenge beoordeling. Je kan een mooi broodje hebben gebakken, maar als de smaak tegenvalt en het gewicht niet goed is, eindig je onderaan. Nee, ontspannen zit je er zeker niet.” Hij wist zich bij de laatste acht te kwalificeren en mocht zich opmaken voor de ‘finals’ die op 14 en 15 maart plaatsvonden. Het thema werd vooraf bekend gemaakt: ‘Circus’. 

De spanning voor deze ronde was misschien nog wel hoger dan tijdens de kwalificatiewedstrijden. “Maandag kwam ik aan met mijn docent en begeleider Mark Wils. Die dag krijg je een beetje informatie over hoe alle apparaten werken, wat overige informatie en één voorbereidingsuurtje. Die nacht sliepen we in een hotel in de buurt van Wageningen, waar de wedstrijd was.”

Brioche
De volgende ochtend, om acht uur, moest Damon aan de slag. “Tot vier uur ‘s middags ben je bezig met de opdracht. We moesten klassieke croissantjes en een brioche maken.” De dag verliep niet geheel op rolletjes voor de Harmelenaar. “De brioche deed het niet helemaal goed in de rijskast. Je hebt alleen geen tijd om te balen, je moet door.” Aan het einde van de dag werd de uitslag bekend gemaakt en hoorde Damon dat hij bij de laatste drie zit. 

Vrijdag mag Damon zich gaan melden in de RAI in Amsterdam. Daar krijgt hij te horen of hij de eerste, tweede of derde prijs omhoog mag tillen. Ongeacht de uitslag is zijn moeder in ieder geval trots. “Wat de uitslag ook zal zijn, het is al een topprestatie dat hij bij de beste drie van Nederland zit.”

Overigens was het niet Damon zelf die op het idee kwam om mee te doen aan Skills Heroes. Het was zijn docent Mark Wils die hem pushte om zich in te schrijven. “Hij zei dat ik de dingen snel oppak en daarom wel een goede kans zou maken.”

Bram Immerzeel