• Paul en Lise Zwetsloot.
• Paul en Lise Zwetsloot. Foto: Floris Bakker

Kaas uit eigen omgeving op Streekmarkt Woerden

Algemeen

KAMERIK • Biologische kaasboerderij Vrede-Oord uit Kamerik stond zaterdag voor het eerst op de Streekmarkt in Woerden. Met hun eigengemaakte kaas en kazen uit de directe omgeving van de stad.

Paul en Lise Zwetsloot van Vrede-Oord zijn blij dat ze na jaren een plekje hebben weten te bemachtigen op de markt. “Wij verkopen onze producten het liefst rechtstreeks aan de consument. En zo lokaal mogelijk, dus lekker dichtbij. Dan is het natuurlijk prachtig dat je hier in Woerden mag staan”, aldus Paul.

Blauw ader kaas
Naast de eigengemaakte kaas liggen er in de kraam van Vrede-Oord kazen van andere boerderijen uit de omgeving. Zoals rood- en blauwschimmelkaas van boerderij Vlooswijk uit Montfoort, blauw ader van Van Dieijen uit Bodegraven (broer van Lise) en Zegvelds Ambacht (een kaas van 60 kilo) van kaasboerderij De Lagebroek uit Zegveld. Er komt ook nog een 30+ kaas bij, gemaakt door de familie Kwakernaak uit Oud Ade en geitenkaas van de Familie Vlooswijk uit Papekop. Lise: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de kazen die wij inkopen. Die halen wij zoveel mogelijk uit de buurt. Het is mooi dat we op deze manier ook andere kaasboerderijen uit de streek kunnen vertegenwoordigen.”

Ondanks het grote aanbod in het Groene Hart, zullen er ook kazen van iets verder weg vandaan komen. “Zijn er suggesties? Laat ons dat gerust even weten”, aldus Paul.

Weesp
Al jaren staan Paul en Lise op markten in Amsterdam en Weesp. Die laatste gaat er nu af. Dat vindt Paul wel jammer. “We hebben daar in de loop der jaren een mooie klantenkring opgebouwd, maar je moet een keuze maken. We krijgen de mogelijkheid van Cor en Ria Janmaat om op de Streekmarkt in Woerden te gaan staan. Die kans moeten we met beide handen aangrijpen.”

Lise verwacht dat klanten van de Streekmarkt wel verrast zullen zijn door het grote aanbod van streekeigen kazen. “Dat Woerden een echte kaasstad is weten de meeste mensen wel, maar niet dat er nog zoveel zelfkazende boeren in de buurt zitten. Hun kazen verdienen naar mijn mening een plek op de Streekmarkt.”